Yük taşıyıcısı Kürtler İran rejiminin hedefinde

İran Devrim Muhafızları, Doğu Kürdistan’ın Urmiye bölgesinde 2 kolberi daha katletti.

HRANA’nın haberine göre, İran askerleri, geçtiğimiz günlerde Urmiye eyaletine bağlı Salmas sınırında 2 kolberi (sınır hattında yük taşıyan kişi) daha katletti.

Ayrıca Piranşar sınırında da bir kolberin ağır yaralandığı öğrenildi.

DÖRT AYDA EN AZ 33 KOLBER KATLEDİLDİ

6 Ağustos Pazartesi günü akşam saatlerinde İran Devrim Muhafızları, Doğu Kürdistan’ın Piranşar kentine bağlı sınır bölgesinde kolberleri taramıştı. Bu saldırıda, bir kolber katledilmiş, biri de ağır yaralanmıştı.

ANF’nin hesaplarına göre son dört ay içerisinde katledilen kolberlerin sayısı en az 33’e ulaştı. Onlarca kolber de yaralandı.

GERÇEK KAÇAKÇILAR DEVRİM MUHAFIZLARI

Doğu Kürdistan’da çok sayıda kişi, geçimlerini sağlamak için tehlikeli işler yapmak zorunda kalıyor. Çok sayıda erkek ve kadın, sırtlarında taşıdıkları ağır yüklerle sınırlar arasında dağlardan geçerek, hayatları pahasına geçimlerini sağlıyor. Bu yük taşıyıcılarına kolber adı veriliyor. Aldıkları ücret, ancak karınlarını doyurmalarına yetiyor.

Rejim, bu sınır ticaretini kaçakçılık olarak tanımlarken, yargısız infazlarda bulunmaktan çekinmiyor. Sınır bölgelerinde ölüm komandoları gibi hareket eden Devrim Muhafızları, herhangi bir cezai yaptırıma maruz kalmıyor. Yargısız infazlar sonucu her yıl onlarca kolber hayatını kaybediyor. Aynı devrim muhafızları, ulusal ekonominin yaşadığı krizin temel sorumlularından biri olarak görülüyor. Milyonlarca dolarlık yasadışı ithalatlar Devrim Muhafızları’nın kontrolünde gerçekleşiyor.