Zelal Bilgin: Newroz günü kimse evinde kalmamalı

 Bu yıl kutlanacak olan Newroz kutlamalarına ilişkin konuşan DTK Delegeler Eş Sözcüsü ve Newroz Tertip Komitesinden Zelal Bilgin, "Newroz alanına gelmeyen bir fert bile kalmamalı” dedi.

Bu yıl Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Tevgera Jinên Azad – Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Demokratik Toplum Kongresi tarafından, ‘Faşizm kaybedecek halklar kazanacak’ şiarıyla düzenlenecek olan Newroz kutlamalarının kitle çalışmaları devam ediyor. Stardı 17 Mart’a verilecek olan kutlamaların finali 21 Mart’ta Amed’de yapılacak. Yüzü aşkın merkezde gerçekleşecek olan kutlamaların tertip komitesinde bulunan DTK Delegeler Eş Sözcüsü Zelal Bilgin, yürüttükleri çalışmaları ve bu yıl Newroz'un önemini değerlendirdi.

'DÜNYAYA MESAJ VERECEĞİZ'

Newroz vesilesiyle halkla büyük buluşmalar gerçekleştirdiklerini söyleyen Bilgin, Amed şehir merkezine bağlı köylerin yüzde seksenine ulaştıklarını ve halkla toplantılar aldıklarını ifade etti. Bilgin, toplantılarda halkın hem yerel hem de genel siyaseti gayet iyi takip ettiğini belirterek, şunları ekledi: “Halkımız koşullar ne olursa olsun Newroz kutlamalarını hiçbir şekilde aksatmayan bir halk. Newroz'un ne anlam ifade ettiğini çok iyi bilen bir halk. Onun için de çok büyük bir coşku ve sabırsızlıkla 2018 Newrozu'nu bekliyorlar şu anda.”

Seferberlik ruhuyla kapı kapı örgütleme çalışması yürüttüklerini dile getiren Bilgin, “Bu çalışmada ayak basmadık 1 metrelik toprak dahi bırakmamaya gayret ediyoruz. Öyle bir örgütleme ağı oluşturmaya çalışıyoruz ki o gün Newroz alanına gelmeyen bir fert bile kalmamalı. Çünkü oradaki birlik, bütünlük, coşku ve oradan yükselecek olan seslerin hepsi sadece bu coğrafyaya değil, dünyaya verilecek bir mesaj niteliğinde olacaktır” dedi.

‘HALK ONURUNA SAHİP ÇIKACAKTIR’

Newroz'un her dönem olduğu gibi bu dönemde de siyasetin gündemini etkilediğini kaydeden Bilgin, bu yıl Newroz'da verilecek olan mesajlara ilişkin şöyle konuştu: “2018 Newrozu ne yazık ki savaş koşullarında kutlanıyor. Mutlak bir şekilde savaşa ve Kürt kazanımlarına karşı yapılan mevcut bu saldırıları dile getireceğiz. Buna uygun bir coşku ve tavır ortaya konacaktır. Türkiye genelinde bir OHAL, sıkıyönetim, yine Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan üzerinde bir tecrit söz konusu. Uzun dönemdir kendisinden haber alamıyoruz. Zindanlarda işkence ve tek tip dayatması söz konusu. OHAL’den kaynaklı yerel yönetimlerimize atanan kayyumlar, yoğun ‘güvenlik önlemleri’ ve bunların toplamında bir sıkıyönetim tablosu söz konusu. Bunların bütünüyle etkisi de Efrîn saldırılarıyla karşımıza çıkıyor. Newroz alanından tüm bunlara karşı tepki ortaya konacaktır. Halk her zaman olduğu gibi bu dönemde de onuruna, kimliğine ve toprağına sahip çıkacaktır.”

Bilgin, şöyle devam etti: “Saldırılar özelde Kürtler, genelde Ortadoğu üzerinde ne kadar yoğun olursa olsun, ne kadar yok etme politikalarını çalıştırırlarsa çalıştırsınlar, ne kadar hakimiyet kurmaya çalışırlarsa çalışsınlar, biz geçmişten bugüne yürüttüğümüz mücadeleyi sahiplenerek onu yükselteceğimizin mesajını vermek zorundayız. Bu bir zorunluluk. Bunu göz önünde bulundurarak bir çalışma yürütüyoruz. OHAL koşullarından kaynaklı en hukuksal ve yasal tepkiyi dahi gösteremiyoruz. Üç kişi bir araya geldiğimiz zaman anında bir saldırı, gözaltı veya tehditlerle karşı karşıya kalıyoruz. Bu halkın artık sokağa inmeye ihtiyacı var. Kendi yasal taleplerini dile getirebilmesi için demokratik eylem ve etkinlikleri ortaya koyacak bir zemine de ihtiyacı var. Newroz alanı bunun da böyle bir zemini olacak ve buradan bir ses yükselerek bütün bölgeye canlılık katacaktır diye düşünüyoruz.”

‘FAŞİZME CEVAP OLMAK İÇİN DAVET EDİYORUZ'

Bu yıl Amed Newroz kutlamasında her dönemdeki gibi milyonları toplamak istediklerinin altını çizen DTK Delegeler Eş Sözcüsü Zelal Bilgin, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Newroz coşkusunu milyonlarla yaşamak istiyoruz. Amed genelinde evinde kimse kalmayacak şeklinde herkesi katacağız. Bölgede de 21 Mart Newroz kutlamaları için izin verilmeyen merkezlere ilişkin de halkımıza durmadan çağrımız oluyor. Milyonlarla bu kenti ve bölgeyi sahiplenmek, bize karşı yapılan saldırılara cevap olabilmek adına orada olmak istiyoruz. Savaş koşulları ne kadar ağırlaşırsa ağırlaşsın, biz Kürt halkı olarak onurumuza her zaman sahip çıkan bir tarafta duruyoruz. Bu şiarla da Newroz'u bir bahar coşkusu ile karşılayıp, faşizan uygulamaların hepsine karşı bir cevap olabilmek adına tüm halkımızı o gün alanlarla davet ediyoruz.”