Êzidî kadınlar DAİŞ'in yargılanacağı mahkemede yer almak istiyor!

Qamışlo’nun Amude ilçesinde gerçekleştirilen DAİŞ konulu forumda yer alan YJŞ’li Heza Şengal, DAİŞ’in yargılanacağı mahkemede Êzidî kadınlar olarak yer almak istediklerini belirtti.

Şengal'de 2014 yılında DAİŞ’in zulmü altında esir kalan ve buradan kaçınca da YJŞ saflarına katılan Suad Murad, (Heza Şengal) gelinen noktayı ve yaşadıklarını ANF'ye anlattı.

2014 yılında Şengal'e yönelik katliamda Êzidî kadınların DAİŞ çetelerinin eline geçtiği dönemde esir düşen kadınlardan biri olduğunu hatırlatarak konuşmasına başlayan Heza Şengal, "Ailemden 25 kişi DAİŞ çetelerinin eline geçmiştir. Bizi önce Irak’ta hapis tuttular ve sonra Suriye’ye getirdiler. Yine Suriye’de de kadın, çocuk, yaşlı hepimizi hapse attılar. Belli bir zamandan sonra anneleri bizden ayırdılar ve kalan genç kadınları her defasında biri gelip beğenip kendisi için satın alıyordu. 

Beni de biri hizmetçi olarak aldı. Bizler onlara köle gibi hizmet ediyorduk. Sonrasında bütün Êzidî kadınlarını bir yerde topladılar. Orayı Êzidî kadınları ve kızlarının pazarı haline getirdiler. DAİŞ bizlere çok zulüm ediyor, bizi dövüyor, işkence ediyorlardı. DAİŞ’in bütün silahlarıyla her türlü kötülüğü yapıyorlardı. Êzidî çocukları, kadınları hepsi orada işkence gördü. Çocuklar annelerinden koparıldı, Raqqa onların merkeziydi, orada bizler alınıp, satılıyorduk. Binlerce Êzidî kadınının pazarlarda Daim Meydanı'nda satılmasından sonra, yüzlercesi işkence görüyor, alınıp satılıyor diye intihar etti" diye konuştu. 

‘YPJ VE YJŞ ÊZİDÎ KADINLAR İÇİN BÜYÜK BİR UMUT OLDU’ 

DAİŞ zulmüne karşı intihar eden kadınlardan birinin de kendisi olduğunu vurgulayan Heza Şengal, "Üç defa intihar ettim. Bizler intihar ettiğimizde de sırf tekrar başkasına satabilmek için bize müdahale ediyorlardı. Ben de artık kendi gücüme güvendim ve bir aile aracılığıyla YPG, YPJ, QSD tarafından özgürleştirildim. Özgürleştikten sonra Şengal’e geçtim, Şengal üzerinde gerçekleştirilen 74 fermanda da kimse sahip çıkmamıştı. Ama son fermanda bizlere sahip çıkan Önder Apo’nun fikir ve felsefesi oldu" diye belirtti.

Daha sonra savaşmak için Raqqa’ya geçen YJŞ’li Heza Şengal, şu ifadeleri kullandı: "Êzidî kadınları özelde de YJŞ büyük bir umut oldu. Alınıp satılan, zulme uğrayan bütün Êzidî kadınların sesi ve cevabı oldu. Benim bugün YJŞ’de yer almamdaki sebeplerden biri de sadece kendim için değil, katliama uğrayan binlerce Êzidî kadının intikamını alabilmekti. Bende Raqqa’ya geçtim ve YJŞ’ye katıldım.

Raqqa’da savaştım, bizim için pazar olarak bilinen o topraklarda bütün Êzidî kadınlarının intikamı için savaştım. Yine belirtmek isterim ki Êzidî bir kadın olarak bu kadar zulm ve işkence gördükten sonra YJŞ’ye katılmış genç biri olarak intikamımı da aldım ve DAİŞ’in bitirildiği topraklarda yargılanmasını istiyoruz. Yine bilindiği gibi YPG, YPJ, QSD tarafından bitirilen DAİŞ mahkemesinin de burada olmasını istiyoruz. DAİŞ’in yargılandığı bu mahkemede bizler Êzidî kadınlar olarak yer almak istiyoruz."