Êzidî köylerine çeteler için kamp yapılıyor

Efrîn İnsan Hakları Örgütü, Efrîn’deki Êzidî köylerinde çeteler ve aileleri için kamplar yapıldığını ve bölge demografisini değiştirme politikalarının devam ettiğini açıkladı.

İşgalci Türk devleti ve çetelerinin Ağustos ayının ilk yarısında işlediği suçlar ve insan hakları ihlallerine ilişkin yayınladığı raporda, sivillere yönelik suçların sistematik bir şekilde devam ettiğine dikkat çekti.

Sivil yerleşim yerlerinin çeteler tarafından boşaltıldığı, Êzidî Kürtlerin yerleşik olduğu köylere çeteler ve aileleri için kamplar kurulduğunu belirtildi.

Efrîn İnsan Hakları Örgütü’nün Efrîn’deki kaynaklarına dayandırdığı bilgiye göre Türk devletine bağlı Nureddin Zenki çeteleri, Cindirês ilçesindeki bir sokakta, sivilleri yerlerinden ettikten sonra 25 bin ABD doları karşılığında sokağı tümden Ehrar El Şarkiya çetelerine sattı. Sokaktaki evlere İdlib ve diğer bölgelerden gelen çeteler ve ailelerinin yerleştirildiği belirtildi.

Türk devletine bağlı çetelerin Şera ilçesindeki Omara köyünde bulunan tarım arazilerini ateşe verdiği bilgisinin de yer aldığı raporda, çetelerin Mabata ilçesinin Gobek ve Gulîlka köyleri ile Hawar Dağı’na kadar alanda ağaç kestiği ve kesim çalışmalarında Bilbilê ilçesinde yaşayan yüzden fazla sivili zorla çalıştırdığı da kaydedildi.

Devamında kesilen ağaçların Efrîn ve İdlib’deki pazarlarda yakacak olarak satıldığı, büyük bölümünün ise Türkiye’ye kaçırıldığı belirtildi.

İşgalci Türk devletinin Efrîn’deki Türkleştirme ve demografi değiştirme politikalarına devam ettiğine dikkat çeken Efrîn İnsan Hakları Örgütü, raporunda, sivillerin zorla göç ettirilerek yerlerine Türkmen çete ailelerinin yerleştirildiğini belirtti.

Raporda sivillerin, çeteler tarafından maruz kaldıkları kaçırılma, işkence ve mülklerinin talan edilmesi nedeniyle göç etmek zorunda bırakıldıklarına vurgu yapıldı.

Efrîn’deki Êzidî Kürtlere yönelik saldırı ve hak ihlallerinin de sürdüğüne işaret eden raporda Türk devleti ve çetelerinin, Efrîn kent merkezine bağlı Tirindê köyünden Şêrawa ilçesine kadar uzanan geniş bir alanda çete ailelerinin kalması için kamp kurduğu bilgilerine de yer verildi.

Raporda ayrıca, Şera ilçesindeki bir başka Êzidî köyü Bafîlonê’de ile Mabata ilçesinin Afraza köyündeki Newroz kutlama alanında, işgalciler tarafından son dönemde İdlib’den gelen çeteler ve aileleri için kamplar kurulduğu bilgileri yer aldı.

Efrîn İnsan Hakları Örgütü, raporun sonunda Arap ve Türkmen çete grupları ile aileleri için yapılan söz konusu kampların, demografi değişimi amacıyla kurulduğunu belirtti.