İdlib kapısı açıldı, 'garantörlerin' gerilimi artıyor

Seraqîb'in düşmesiyle Türk devletinin çemberde kalan gözlem noktası 5'e, çemberdeki askeri noktası da 4'e çıktı. Soçi garantörleri arasındaki gerilim tırmanırken Lavrov, "Türkiye’nin İdlib’de sorumlu olduğu bölgede hâlâ teröristler hüküm sürüyor" dedi.

Rusya'nın hava ve kara desteğiyle Suriye rejim güçlerinin dün akşam İdlib'in Seraqîb kasabasını kontrol etmesiyle İdlib'in kapıları Suriye güçlerine açılmış oldu.

Türk devletinin Halep-Lazike (M4) ile Halep-Şam (M5) otobanları üzerinde bulunan Seraqîb'in etarafına kurduğu askeri noktalar işe yaramadı ve kent rejim güçlerinin denetimine geçti.

Suriye ordusunun Rusya ve İran'ın desteğiyle Aralık ayından bu yana sürdürdüğü ve "Idlib Şafağı" ismini verdiği operasyonda Seraqîb'in de düşmesiyle Suriye güçleri İdlib kent merkezine 15 kilometre kadar yaklaştı.

TÜRK DEVLETİNİN 9 NOKTASI ÇEMBERDE

Seraqîb'in düşmesiyle Türk ordusunun bölgede kurmuş olduğu gözlem noktalarından çemberde kalanların sayısı 5'e (Morek, Maar Hitat, Surman, Til Tuqan ve Raşidîn) çıktı.

Öte yandan Türk ordusunun Seraqîb'in düşmesini engellemek için kentin doğu, batı, kuzey ve güneyinde kurmuş olduğu askeri noktalar da rejimin çemberinde kaldı.

GARANTÖRLER ARASI GERİLİM

İdlib operasyonu nedeniye "Astana ve Soçi garantörleri" (Rusya, Türk devleti ve İran) arasındaki gerilim de tırmanırken, ABD'nin Türk devletini destekleyen açıklamaları sonrası da Erdoğan yönetimi Rusya'ya karşı dilini sertleştirdi.

Türk devletinin Rusya'yı suçlayan açıklamaları çeşitli düzeylerde devam ederken, Rusya da Türk devletinin "terörizme destek verdiğini" ifade ediyor.

LAVROV: TERÖRİSTLER TÜRKİYE'NİN SORUMLULUĞUNDA

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, düzenlediği basın toplantısında Türk devletinin 17 Eylül 2018 tarihli Soçi anlaşmasının gereklerini yerine getirmediğini kaydetti.

Lavrov, “Türkiye ile İdlib’deki gerilimi azaltma bölgelerindeki düzeni net bir şekilde belirleyen anlaşmalarımız var. Türk meslektaşlarımız bu bölgede işbirliği yaptıkları muhaliflerle, El Nusra (yeni adıyla Fetih el Şam) ve (Heyet) Tahrir el Şamlı teröristleri birbirinden ayırma sözü verdi. Ancak ne yazık ki Türkiye’nin İdlib’de sorumlu olduğu bölgede hâlâ teröristler hüküm sürüyor. Bu nedenle bu sorumluluk yerine getirilmeli” ifadelerinde bulundu.

ÇAVUŞOĞLU: RUSYA'DAN HEYET GELECEK

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, İdlib gündemiyle Rusya'dan bir heyetin yarın Türkiye'ye geleceğini söyledi. Çavuşoğlu, "Cumhurbaşkanımızın Sayın Putin ile görüşmesinin sonunda heyetlerin buluşması konusunda hemfikir oldular. Rusya'dan bir heyet yarın Türkiye'ye geliyor. İhtiyaç olursa liderler düzeyinde görüşülecek" dedi.

SOÇİ ANLAŞMASI

17 Eylül 2018 tarihli Soçi anlaşmasıyla Türk devleti, Rusya ve İran İdlib'in etrafından 12'şer gözlem noktası kurmuştu. Anlaşmaya göre, Rusya ve İran Suriye rejiminin; Türk devleti ise silahlı grupların garantörlüğünü üstlenmişti.

Rusya'nın ısrarla uygulanmasını istediği Soçi anlaşmasında, "İdlib'in güneyi ile Hama'nın kuzeyi ve İdlib'in doğusunda 15-20 kilometre arasında silahlardan arındırılmış bölgenin kurulması", "M4 ile M5 otobanlarının açılması ve rejim güçlerinin denetimine devredilmesi" ve "Silahlı grupların ayrıştırılması (ılımlı ve radikal)" gibi maddeler yer alıyordu.

ABD'DEN TÜRK DEVLETİNE DESTEK

Astana'nın garantörleri arasında İdlib gerilimi devam ederken, ABD'den gelen Türkiye'yi destekleyici açıklamalar dikkat çekiyor. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, "NATO müttefiki Türk devletinin yanınında olduklarını" söyledi.