İran’dan Türkiye'nin saldırılarına ilişkin açıklama

Irak’a resmi ziyarette bulunan İran Savunma Bakanı Tuğgeneral Emir Hatemi, Iraklı yetkililerle görüştü. Hatemi, Türk devletinin Bradost alanına dönük saldırılarına dair “Tüm ülkelerin ulusal güvenliklerine saygı gösterilmeli” dedi.

İran Savunma Bakanı Tuğgeneral Emir Hatemi, dün Irak’ta bazı resmi görüşmelerde bulunmak için seçimlerine haftalar kala bir ziyaret gerçekleştirdi. Hatemi, dün Bağdat’ta, Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Falih el-Fayad ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından bir açıklama yapan Hatemi, Türkiye’nin Başûrê Kurdistan’ın Bradost bölgesine yönelik başlattığı işgalini genişletme saldırılarını değerlendirdi. Hatemi, Türkiye’nin işgal saldırılarını kastederek şunları söyledi: “Bana göre Irak bölgedeki ülkelerin hesaplaşma yeri olmamalı. Bu nedenle, İran İslam Cumhuriyeti yürütülen askeri operasyonları teyit etmemektedir. İran olarak başta Irak olmak üzere tüm ülkelerin ulusal egemenliğine saygı duyulması gerektiğine inanıyoruz."

SAVUNMA VE YENİDEN İNŞA...

İran Savunma Bakanı Tuğgeneral Emir Hatemi’nin Irak seçimlerine haftalar kala ziyarette bulunması dikkat çekici. Ziyaretin savunma ve Irak’ı yeniden inşa konusunda iş birliği yapma amacını taşıdığı belirtiliyor.

İki ülke yetkilileri arasında yapılan görüşmelerde Yüksek Savunma İş Birliği Komisyonu’nun kurulması gibi yeni bir iş birliğinin olduğu, görüşmelerden sonra yapılan açıklamalarda dile getirildi. İran Savunma Bakanı Hatemi, görüşmelerden sonra yaptığı açıklamalarda, İran ve Irak arasında Yüksek Savunma İşbirliği Komisyonu’nun kurulmasının büyük önem taşıdığını belirtti. Hatemi, “İran’ın savunma iş birliğiyle birlikte, komşu ülke Irak'ı Iraklılarla beraber yeniden inşa etmeye hazır olduğunu” söyledi.