İşgalci Türk devleti ve çeteleri Efrîn’de sivilleri kaçırıyor

İşgalci Türk devleti ve çeteleri, Efrîn’de kaçırdıkları sivillerin yakınlarından fidye isterken, doğa ve tarih katliamına da devam ediyor.

ANHA’nın haberine göre, Efrîn Kantonu'na bağlı Şiyê ilçesindeki Xelîl köyünden alınan bilgilere göre, işgalci Türk ordusu ve çeteleri köydeki sivil halkı kaçırıp yakınlarından fidye istedi. Kaçırılan Umer Heyder Reşîd’in ailesinden 3 bin dolar, Mihemed Mihemed Cocan yakınlarından bin 500, Hesen Menan Calo ve Arif Mehmûd Reşîd’in yakınlarından bin ve Mustefa Îbiş Cafer’in ailesinden ise 6 bin dolar fidye istendiği öğrenildi.

Yerel kaynaklar çeteler tarafından sivillere ait mülk ve eşyaların talan edildiğini aktardı. Nacî Elî ve Înce Mustef adlı sivillerin kaçırıldığı ve Elî Sefer Edhem adlı sivilin arabasının çalındığı öğrenildi.

Şera ilçesine bağlı Dêr Sewan köyünden Şêxo Mihemed Kerez, Rênas Mihemed Kerez, Şiyar Mihemed Kerez, Fûad Nasan Berazî, Şêxmûs Mihemed Xelîl, Mihemed Horîk Osman, Hesen Ehmed Camo, Roşîn Hebeş Hisên, Menand Enwer Abdullah, Menand Ehmed Axa ve Hesen Tirkî Eleq adlı sivillerin kaçırıldığı bilgisini de yerel kaynaklar aktardı.

Raco ilçesine bağlı Meydan Ekbes köyündeki siviller ise Emîne Hisên, Emîne Daûd Ekaş, Emîne Umer ile eşi, Faruk Hemîd Xalid, Reşîd Umer Seydo, Şikrî Betal Betal ve Mustefa Hesen Dodîk adlı sivillerin kaçırıldığı ve akıbetlerinin bilinmediği öğrenilirken, çetelerin kaçırılan sivillerin ailelerden fidye istedikleri bildirdi.

Çetelerin, sivil halkın evlerini talan etmesi ve çete ailelerinin bölgeye yerleştirilmesi sonucu birçok aile akrabalarının evine yerleşmek zorunda kalıyor.

Raco ilçe yolu üzerinde bulunan sağlık merkezinin, işgalci Türk ordusu ve çeteleri tarafından cephaneye çevrildiği de gelen bilgiler arasında.

Yerel kaynaklar ayrıca Efrîn merkez ile Basûtê köyü arasında bulanan ormanlık alanda bir gence ait cenaze bulunduğu, gencin kimliği ve ölüm sebebinin bilinmediğini aktardı.

İşgalci Türk ordusu ve çeteleri, Zerafkê ve Mabatê bölgelerinde halkın zeytinliklerini budamasına izin vermiyor. Çeteler, zeytinlikleri para karşılığında farklı kişilere vererek, halkın malını gasp ediyor. Bu durumdan şikayetçi olanlarda cezalandırılıyor.

Çeteler, Ciwêq köyünde ekmeğin sadece bir kişiden alınması amacıyla başkalarının ekmek satışını yasakladı.

Öte yandan çeteler Abdullrehman Osman adlı sivile ait 20 zeytin ağacını da söktü.