Öcalan'a 6 ay daha görüş yasağı: İmralı’da neler oluyor?

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın avukatları ile görüşmesine 6 ay daha yasak getirildi. Yasağa, 10 yıl önceki görüşmelerin gerekçe gösterilmesi dikkat çekti.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine Bursa 1. İnfaz Hakimliği, Öcalan ve İmralı’daki diğer tutsaklar Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar ve Veysi Aktaş hakkında yeni bir karar verdi.

6 Eylül 2018 tarihinde verildiği belirtilen kararda, avukatların müvekkilleri ile görüşmesi 6 ay boyunca yasakladı.

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı, Bursa 1. İnfaz Hakimliği’ne yaptığı başvuruda Öcalan hakkında 2005 ve 2009 yılları arasında verilmiş olan 11 ayrı hücre cezası ve 2009 yılındaki 156 sayfalık mektubuna dair disiplin kurulu kararını yasak talebine gerekçe olarak gösterdi.

Savcılığın bir diğer gerekçesi ise şöyle formüle edildi: “(…) örgüt mensubu olan bu hükümlülerin önceki tarihlerde avukatları ile olan görüşmelerin basına sızdırıldığı, yine hükümlü olan Abdullah Öcalan’ın bu görüşmelerde verdiği talimatlarla örgütünü yönettiğine ilişkin kamuoyunca gündem oluştuğu, hükümlüler ile avukatlar arasındaki görüşmelerde avukatların örgüt veya diğer suç örgütleri mensuplarının örgütsel amaçlı haberleşmelerine aracılık ettiklerine ilişkin iddialar, hükümlü Abdullah Öcalan’ın avukatları ile yapmış olduğu görüşmelerde talimatlar niteliğinde suç unsuru…”

Avukatlar ile yapılan görüşmelerin PKK’ye emir ve talimat niteliğinde olduğunu savunan Türk adaleti, “yine hükümlünün aynı ceza infaz kurumunda kalan diğer hükümlüler aracılığı ile de talimat verebileceği anlaşıldığından....” diyerek Öcalan ve diğer tutsakların avukatları ile görüşmesinin 6 ay yasaklanmasın istedi.

Bursa 1. İnfaz Hakimliği de bu talebi kabul etti. Hakimliğin kararına karşı Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapılan itirazda reddedildi.

10 YIL ÖNCEKİ GÖRÜŞMELER NASIL GEREKÇE YAPILDI?

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve Hakimliğin, neden sadece 2005 ile 2009 arasındaki görüşmeleri esas aldığı ve neden devletle görüşmelerin yapıldığı 2009 ile 2015 arasındaki dönemden bahsetmediğine açıklık getirilmedi. 10 yıl önceki engellemelere neden, bugünkü yasaklar konu edilmedi?

2011’DEN BERİ GÖRÜŞME YOK

Avukatların Öcalan ile görüşme talepleri bugüne kadar hep “hava muhalefeti”, “koster bozuk”, “koster onarımda” ve “OHAL” gibi keyfi gerekçelerle reddedildi. Öcalan 27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları ile görüştürülmüyor.

DİSİPLİN CEZASI

En son 21 Eylül günü Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan, ablası Fatma Öcalan ve vasisi Mazlum Dinç, İmralı’ya gitmek için avukatları aracılığıyla Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na 94’üncü görüşme başvurusunda bulundu. Başvuru, beklendiği gibi yine reddedildi. Ancak bu kez gerekçenin değişmesi dikkat çekti.

Savcılık, İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü Disiplin Kurulunca 14 Eylül 2018 tarihinde Öcalan’a verilen disiplin cezası nedeniyle görüşmeye izin veremeyeceklerini bildirdi. Ceza konusunda ne Öcalan’ın ailesine ne de avukatlarına bilgi verilmedi. İmralı’da tutuklu olan Hamili Yıldırım’ın kardeşi Polat Yıldırım, Ömer Hayri Konar’ın kardeşi Ali Konar ve Veysel Aktaş’ın ablası Sabiha Aslan'ın yaptığı başvurularda aynı gerekçe ile reddedildi.