Özerk Yönetim: Astana Suriye halklarını temsil etmiyor

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Astana toplantısının Suriye halklarının iradesini temsil etmediğini belirtti. Açıklamada, "Özerk Yönetim projesi, Suriye’nin birliğini amaçlayan bir projedir" dedi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, 14’üncü Astana toplantısına ilişkin bugün yazılı açıklama yayımladı.

'HALKIN ÇIKARINA HİZMET ETMİYOR'

Açıklama şöyle:
“Suriye krizinin kördüğüm olduğu bir dönemde, Suriye halkının çıkarlarına hizmet etmeyen çözüm arayışları kapsamında 11-12 Aralık günleri, sözde garantör ülkeler Rusya, İran ve Türkiye ile Suriye hükümeti ve sözde muhaliflerin katılımıyla 14’üncü Astana toplantısı gerçekleşti.
Bundan önceki Astana, Cenevre ve Soçi toplantıları da benzer şekilde sonuçlanarak Suriye halkının çıkarlarına hizmet etmemiştir. Tüm bunlarla birlikte gerçek gündem olması gereken başta da işgalci Türk devleti ve teröristleri olmak üzere Suriye’ye yönelik tehdit ve tehlikeler bu toplantıda görüşülmemiştir. Fakat Suriyelilere düşmanlık ve Suriye halkının çözüm yaratma emeklerine karşıt bir hitabet sergilenmiştir. Ayrıca halkımızın işgalci Türk devleti ve teröristlerine karşı sergilediği direnişin inkar edildiği açık bir şekilde görülmüştür.
Bu tür kongre ve toplantılarda Suriye halkının birliği için hizmet eden bir tutum ortaya çıkmış olsaydı, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, pratik adımlarla bu çabaları desteklerdi. Bunlarla birlikte Özerk Yönetim olarak ulusal görev bilincimiz gereği Suriye halkına hizmet ve diyalogların gerçekleşmesi için çalıştık.

'ÖZERK YÖNETİM, BİRLİK PROJESİDİR'

Suriye halkının iradesinin olmadığı hiçbir toplantı ve platform, Suriye’nin mevcut durumu ve geleceği için bir sonuç getirmeyeceğini halkımız adına belirtiyoruz. Tüm bunlarla birlikte Suriye’ye ve halkına karşı sorumluluktan kaçan ve eksikliklerini görmeyen tüm yaklaşımları reddediyoruz. Özerk Yönetim projesi, tüm halkların ortak hedefi olan Suriye’nin birliğini gerçekleştirme amaçlı bir projedir.

RUSYA'YA ÇAĞRI

Türk devletinin, Suriye’de işgal ettiği bölgelerde halkımıza karşı katliamlar gerçekleştirdiği bir dönemde bu toplantılarda yer alması, yaptıklarının meşrulaştırılması ve Suriye’deki planlarını gerçekleştirmek için siyasi bir hava yaratmak amacındadır. Bu nedenle Astana toplantılarında yer alan Rusya’dan rolünü oynamasını; toplantı masasını Suriye’nin ulusal projeleri ve kurumlarına saldırı masası değil, olumlu işlerin çıkarıldığı bir masa haline getirmesini istiyoruz.

'TÜRKİYE'NİN ETNİK TEMİZLİĞİNE HİZMET EDER!'

Son olarak, Kuzey ve Doğu Suriye halklarının demokratik çözüm ve istikrar için ortaya koyduğu emek ve kahramanlığı karalama çabalarının, sadece ve sadece Türkiye’nin çıkarlarına, etnik temizlik projelerine ve İhvancı planlarına hizmet edeceğini belirtiyoruz. Tüm bunlarla birlikte Adana Mutabakatı’nın tüm maddelerinin yerine getirilmesinin yer ve zaman olarak gerçeklikten uzak bir anlayış olduğunu kaydediyor, Rusya ve Suriye hükümetinin katılımıyla yapılan bu önerinin yalnızca Türkiye’ye hizmet ettiğini ifade ediyoruz.
Rusya ve Suriye, Türkiye’nin Suriye’deki uygulamaları ve işgallerine bir sınır konulması gerekirken, onun planlarına dahil olmuştur. Astana toplantısı ardından açıklanan sonuç bildirisi maddelerinden ortaya çıkan sonuç, sadece ve sadece krizi derinleştirmek anlamına gelmektedir."