Özerk Yönetim: Esad’ın dili Türk devletine hizmet ediyor

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Kürt sorununu inkar eden ve Kürtlerin Türk işgalciliğine tek kurşun sıkmadığını iddia eden Suriye Devlet Başkanı Beşar El Esad’a sert tepki gösterdi.

Özerk Yönetim yaptığı yazılı açıklamada “Yaklaşık 10 yıldır süren Suriye iç krizi uluslararası güçlerin hesaplaşma arenasına dönüştü. Sorumluluktan kaçan Suriye rejimi, çözülemeyen bu krizin en büyük mimarıdır. Tüm bunlar ortadayken Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad çıkıp krizi ortaya çıkaran aynı zihniyetiyle açıklamalar yapıyor” dedi.

“Kullanılan bu dil ve yaklaşım, Suriye topraklarını işgal eden Türk devletine hizmet etmektedir” vurgusunda bulunan Özerk Yönetim, şöyle devam etti:

“Suriye rejimi, kimsenin Suriye toprağını işgal etmesine izin vermeyeceğini söylemektedir. Yapılan bu açıklamalar çözüm arayışlarını engellemekte ve Suriye rejiminin çözüm diyaloglarında ciddi olmadığını göstermektedir. Kürt sorunu Suriye krizinin çözümünün önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Kürt sorununun çözülmesi halinde Suriye krizinin çözümü noktasında önemli bir aşama kat edilmiş olur.

Kürt halkı ile Kuzey ve Doğu Suriye halklarını Suriye’yi parçalamakla suçlayanlar, Efrîn’de Türk devleti ve terörist çete gruplarına karşı verilen Suriye’nin toprak bütünlüğü mücadelesini hatırlasınlar. Serêkaniyê ve Girê Spî’de canı pahasına Suriye'yi savunanları unutmasınlar. Tüm bunlar yaşanırken Suriye rejimi sessiz kalmış ve uzaktan izlemiştir. Kuzey ve Doğu Suriye halklarının Suriye toprakları için verdiği mücadelenin delillerini göstermek zorunda değiliz ancak bugüne kadar Suriye rejiminin elde ettiği bir başarı olup olmadığını sorma hakkına sahibiz.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi olarak Suriye rejiminin benimsediği zihniyetin yıllardır Suriye krizini çözemediğini bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Aynı mantıkta ısrar etmek çözüm getirmeyecektir. Kullanılan bu dil Türk devleti ve çeteleri tarafından işgal edilen alanlarla yakınlaşmaya neden olmaktadır.

Suriye rejiminin atacağı en doğru adım değişimi kabul etmek ve demokratik çözümü benimsemektir. Demokratik bir Suriye’nin inşa edilmesi için yol açılması gerekmektedir. Aynı zamanda Kürt sorununun Suriye krizinin önemli bir parçası olduğunu kabul etmek gerekir. Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin Suriye’nin birliğine zarar veren bir sistem olmadığını bilmek gerekir. Özerk Yönetim alanlarında hayat bulan demokratik ulus projesi halkların kardeşliğine dayanmaktadır. Bu proje başarısını kanıtlamıştır. Kendini kanıtlayan bu sistemi hedef alan açıklamalar Suriye’yi parçalamak isteyenlere hizmet etmektedir.”

Esad, Russia 24 haber kanalına verdiği mülakatta, Suriye’de bir Kürt sorunu olmadığı iddia etmiş, “Türk devleti Kürtleri ezip, öldürdüğünde biz onları destekledik, ülkemizde ağırladık, vatandaşlık verdik” iddiasında bulunmuştu. Esad ayrıca, Kürtlerin işgalci Türk devletine tek kurşun sıkmadığını ileri sürmüştü.