Özgürlüğün iki yılını geride bırakan Tabqa'da yüzler gülüyor

Özgürlüğün 3. yılı kutlanacak Tabqa'da Arap, Kürt ve Hristiyanların yüzü gülüyor. Son iki yılı "huzur yılları" olarak nitelendiren Tabqalılar, oluşturdukları sistemle "bölge halkları ve inançlarını düşmanlaştıranlara büyük darbe" vurduklarını kaydediyor.

Demokratik Suriye Güçleri'nin (QSD) 10 Mayıs 2017 tarihinde tamamıyla özgürleştirdiği Tabqa kenti, üzerindeki kara örtünün kalkmasından bu yana geçen iki yıllık sürede demokratik özerk sistemin örnek kentlerinden biri oldu.

Arap, Kürt ve Hristiyanların bir arada yaşadığı kent, DAİŞ vahşetini geride bıraktığı iki yılda ekonomik, siyasi, kültürel, eğitim ve sosyal alanda büyük gelişme kat ederek, emin adımlarla sistemini inşa ediyor.

Suriye krizinin başlamasından iki yıl sonra, 2013'te Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ismiyle hareket eden grupların eline geçen, 2014 yılında ise DAİŞ tarafından işgal edilen Tabqa, QSD'nin 50 günlük operasyonunun ardından 10 Mayıs 2017'de özgürleşti.

ENERJİ, TARIM VE TİCARET KENTİ

Ortadoğu'nun en büyük barajlarından birinin de bulunduğu Tabqa, özgürleşmesinin ardından kısa bir sürede bölge halkı tekrar evlerine dönüş yaptı ve iki yıldır bölgenin yeniden inşası sürüyor.

Kırsal ile birlikte 300 ile 350 bin arasında nüfusun yaşadığı kent, enerji üretiminin yanı sıra tarım, hayvancılık ve balıkçılık ve ticaret temel geçim kaynağı. Tabqa, Halep-Reqa-Minbic üçgeninde olmasından dolayı önemli bir ticaret merkezi aynı zamanda.

Rejimin baskı, ÖSO çete gruplarının talan ve DAİŞ'in vahşet günlerini geride bırakan, bu yıl özgürleşme kutlamalarını Ramazan’ın gelmesinden dolayı erkene almış ve kentte yüzlerden okunan bir heyecan var.

TABQA'DA YÜZLER GÜLÜYOR

Fırat havzasındaki bu güzelim kent, insanların yüzleri gülüyor ve artık emeklerinin kimse tarafından el konulmadığını belirtiyorlar. Yeniden inşanın devam ettiği kentin sokaklarında durumlarını sorduğumuz kent sakinlerinin ortak cümlesi "elhamdülillah, durumumuz çok iyi" diyor ve ekliyorlar:

"Biz huzuru bulduk... Kimsenin huzurumuzu bozmasına müsaade etmeyiz... İki yıldır güven içerisinde işimize gidip geliyoruz... Emeğimizi kimse gasp etmiyor... Kimsenin sultası altında değiliz... Umarız bizim bulduğumuz huzur tüm Suriye'ye hakim olur..."

'BİZİM İÇİN BİR MİLAT OLDU'

Kentteki son durumu ANF'ye değerlendiren Tabqa Sivil Yönetimi Ekonomi Komitesi Başkanı Ehmed Silêman, kentin özgürleşmesini kendileri için "bir milat" olarak nitelendiriyor ve attıkları ilk adımları büyük bir heyecanla şu şekilde dile getiriyor:

"Tabqa'nın özgürleşmesi bizim için bir milattır. Buranın halkı için bir milattır. Kentin özgürleşmesinden sonra yapılan halk toplantılarında kentin bir sivil yönetime ihtiyaç duyduğu fikri çıktı. Bunun için de bir komite oluşturduk. Tüm bileşenlerin içinde yer aldığı bir komiteydi bu.

"Kentimizin özgürleşmesinden 5 gün sonra geçici sivil yönetimi ilan ettik. Bu bizim için çok önemli bir adımdı. Çünkü Tabqa tüm Suriye için hem ticaret, hem enerji, hem de tarım-hayvancılık alanında önemli bir kent. İstikrarın bir an önce sağlanması gerekiyordu.

"İlk önce temel ihtiyaçlara odaklandık. Ekmek ve sağlık gibi... Çünkü geride kalan talan ve vahşet yıllarında burası bir hayalet kente dönüştürülmüştü. Biz burada önemli bir görev üstelendik ve kentimize yaşamı geri döndürmek için rol üstlendik."

HALK DÖNÜŞ YAPTI

Kentin yeniden inşası için büyük emek verdiklerini dile getiren Silêman, kısa süre içerisinde daha önce baskı ve zulümden dolayı evlerini terk etmek zorunda kalan on binlerce yurttaşın geri döndüğünü kaydediyor.

Bölge halklarını ve inançlarının katılımıyla 25 Ekim 2018 tarihinde Sivil Yönetim oluşturduklarını ve 1 Kasım 2018 tarihinde de 13 komiteden oluşan Yürütme Meclisi'ni kurduklarını belirten Silêman, şunları belirtiyor: "Halk ile yönetim arasındaki güven bağı. Kısa sürede kentimizi yeniden inşa etmemizi buna borçluyuz. Diyebilirim ki Tabqa şu anda Suriye'nin en güvenli kentidir.

ORTAK YAŞAMIN YENİDEN İNŞASI

Tabqa Sivil Yönetimi Ekonomi Komitesi Başkanı Ehmed Silêman, kurdukları sistemle bölge halklarının ve inançlarının ortak yaşam kültürünü yeniden canlandırdıklarını belirterek, "Ortak yaşam konusunda binlerce yıllık büyük bir tecrübe sahibiyiz. Ama şimdiye kadar ki yönetimler her zaman bunu ortadan kaldırmayı hedeflediler. Fakat bizler burada oluşturduğumuz sistemle onların bu planına büyük darbe vurdu" diyor.