Özerk Yönetim’den HDP’ye destek açıklaması: Türk devleti yargılanmalı

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Kobanê Davası ile hedef alınan HDP’ye destek açıklamasında bulundu. Özerk Yönetim, uluslararası topluma seslenerek, “Türkiye devleti hakkında artık dava açılmalı” dedi.

HDP eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında olduğu 108 kişi hakkında açılan “Kobanê Davası”na ilişkin Kobanê’de bir açıklama yapıldı.

Özerk Yönetim, Adalet Meclisi ve Anayasa Meclisi tarafından organize edilen basın açıklaması için Kobanê Kantonu Özerk Yönetim binası önünde çok sayıda kurum temsilcisi bir araya geldi. Arapça ve Kürtçe yapılan basın açıklamasının Kürtçesin Anayasa Meclisi Eşbaşkanı Fewziye Ebdi okudu.

Açıklamada, DAİŞ, ÖSO ve EL Nusra Cephesi 2014’te Rojava’ya saldırdığında Kobanê Özerk Yönetimi’nin çağrısına ilk sesi HDP’nin verdiği belirtildi.

Açıklamada, “6 yıl sonra AKP Hükümeti tarafından Kobanê halkına yardım eden 108 kişi hakkında dava açıldı. Türkiye devleti sözde demokratik, çok kültürlü ve birçok rengi içinde barındıran bir devlettir. Fakat açılan dava Türkiye’nin Anayasa’sını çiğnediğini ve insan haklarına aykırı davrandığını ortaya koyuyor” ifadeleri yer aldı.

Türk devletinin DAİŞ’in Kobanê’de yenilmesinin intikamını HDP’den almaya çalıştığına işaret edilen açıklamada şunlar belirtildi:

 “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın bırakılması için Türkiye devletine çağrıda bulunuldu, fakat Türkiye devleti bu çağrıya cevap vermedi. HDP’nin Kobanê halkına verdiği destek, bizi DAİŞ çetelerinden özgürleştirdi. Devrim şehri olan Kobanê’den bütün uluslararası örgütlere, mahkemelere sesleniyoruz. Türkiye’nin HDP için açtığı dava insan hakları yasalarına aykırıdır. Bu davanın durması için Türkiye mahkemelerine dur denmelidir. Türkiye devleti hakkında artık dava açılmalı. İnsan haklarına aykırı saldırıların hesabı sorulmalıdır.”