'Özerk Yönetim ile Şam arasındaki görüşmelerden sonuç çıkmadı'

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Yürütme Kurulu Başkanı İlham Ehmed, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Şam hükümeti arasındaki görüşmelerden sonuç çıkmadığını belirtti.

MSD, Qamişlo'daki bir salonda 8'inci çalıştayını düzenledi. Çalıştaya Özerk Yönetim ve siyasi partilerin temsilcileri, aşiret temsilcileri, aydınlar, hukukçular ve aktivistlerden oluşan 130 kişi katıldı. ENKS temsilcileri de çalıştayda hazır bulundu.

MSD Yürütme Konseyi Canda Mihemed'in açılış konuşması ardından MSD Yürütme Kurulu Başkanı Îlham Ehmed, bir çok konuda değerlendirmelerde bulundu.

Özellikle Suriye'deki savaşa ve krize çözüm adı altında uluslararası ve bölgesel güçler arasındaki tartışmalara değinen Ehmed, artan dış müdahalelerle siyasi durumun daha krizli bir bal aldığını belirtti.

'ÖNÜMÜZDE DAHA ZORLU SÜREÇLER VAR'

Ehmed şöyle konuştu:

“Bu durumun nedeni, Suriye krizini kendi arasında tartışan, görüşen güçlerdir. Astana ve Cenevre toplantılarının kendisiyle beraber hiçbir olumlu sonuç getirmediğini gördük. Çünkü bu toplantılar, Suriye’nin gerçek temsilcileri olmadan gerçekleştirilmişti. Astana gibi toplantılar beraberinde demografi değişimini getirdi. Suriye halkının yarısı göç etmek zorunda kaldı, binlerce insan yaşamını yitirdi. Suriye rejimi ile muhalifler arasındaki çatışmalardan dolayı Suriye ateş topuna döndü. Şimdi önümüzde daha zorlu süreçler var."

'ŞAM HÜKÜMETİ ÇÖZÜM GİRİŞİMLERİNİ SEKTEYE UĞRATIYOR'

Özerk Yönetim ile Şam hükümeti arasında yürütülen görüşmelere ilişkin de konuşan Ehmed, Suriye hükümetinin mevcut zihniyetinde ısrarcı olduğu eleştirisinde bulundu.

Ehmed şunları ifade etti: “Şam rejimi kendini Suriye’nin kadim sahibi olarak görüyor. Bu nedenle de göç edenleri ikna ederek bölgelerine geri getirmeye çalışıyor. Bu Şam hükümetinin yürüttüğü bir özel savaştır. Dêrazor olaylarına baktığımızda Şam’ın bu özel savaşını görebiliriz. Şam hükümeti, Suriye krizini çözmesi, bölgede huzur ve güven ortamını tesis etmesi gerekirken tersini yapıyor. Kürtler ve Araplar arasında fitne çıkarmaya çalışıyor. Şam hükümeti yapmaya çalıştıklarıyla, Suriye krizine çözüm girişimlerini sekteye uğratıyor.”

Şam hükümetiyle Özerk Yönetim arasında yapılan görüşmelerden sonuç çıkmadığını kaydeden İlham Ehmed, Rusya’nın görüşmelerde garantörlük rolünü üstlenmesine rağmen yine de sonuç alınamadığını vurguladı.

Ehmed, Kürt siyasi güçleri arasındaki görüşmelere de değinerek şunları ifade etti:

“Kürt partileri arasında görüşmelerin başlamasıyla beraber görüşmelerin Suriye’yi parçalamaya hizmet edeceği, ülkenin zenginliklerinden Kürtlerin faydalanacağı, Arapların ise mahrum kalacağı gibi iddialar ortaya atıldı. Bu iddialar asılsızdır. Söz konusu görüşmeler, iddia edilenin aksine Suriye’yi birlik haline getirmek için önemlidir.”