Özgür Basın Birliği kongresi başladı

Özgür Basın Birliği'nin 5. Kongresi Qamişlo'da başladı.

Özgür Basın Birliği (YRA), “Profesyonel bir iletişim daha doğru değişimi sağlar” şiarıyla Qamişlo kentinde 5. Kongresi'ni gerçekleştiriyor.
Zana Salonu’nda gerçekleşen kongreye, Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerinden yaklaşık 200 basın kurum üyeleri yanı sıra Kuzey ve Doğu Suriye Basın Bürosu ve Kürt Yazarlar Birliği katıldı.
Kongre programı, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Özgür Basın Birliği üyelerinin konuşmaları, Özgür Basın Birliği’nin yıllık çalışma raporunun okunup değerlendirmesi, katılımcıların görüşleri, Özgür Basın Birliği Meclisi’nin ve eşbaşkanlarının seçilmesinden oluşuyor.
Kongrede Kuzey ve Doğu Suriye’de özgür basının durumu, basın çalışmalarının geliştirilmesi ve eksikliklerin giderilmesine ilişkin değerlendirmeler yapılacak.

'ÖZGÜR BASIN DEVRİMDE BÜYÜK ROL OYNADI'

Özgür Basın Birliği Eşbaşkanı Bengin Seydo, "Özgür basın, 9 yıllık Rojava Devrimi sürecine devrimin gerçekliğini tüm dünyaya aktarmada önemli bir rol oynadı ve büyük fedakârlıklar yaptı. Kuzey ve Doğu Suriye’de şu ana kadar 24’ten fazla gazeteci şehit düştü” dedi.
Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerinde gazetecilere yönelik saldırı ve baskılara dikkat çeken Seydo, şunları söyledi:
“Bu süreç özgür basın için bir tecrübeydi ve bölgede yaşanan gelişmeleri, halklara yönelik saldırıları profesyonelce aktardı. Basının iki yönü vardır. Biri toplum gerçekliğini, yaşanan gelişmeleri doğrudan aktarır. Diğeri iktidarın ve egemen güçlerin etkisi altında kalır ve olayları onlara göre aktarır.
Gazetecilerin ve basın kurumlarının bölgedeki gelişmeleri dünyaya aktarmasını ve Kuzey ve Doğu Suriye halklarının mücadelesine destek vermesini umuyorum. Gazeteci ve basın kurumlarının çalışmaları çalışmalarını geliştirmelidir."

'ÇETELERE KARŞI ÇALIŞMAMIZ SÜRMELİ'

Özerk Yönetim Basın Bürosu Eşbaşkanı Amir Mûrad da şöyle dedi:
"Özgür Basın Birliği’nin kuruluşu çok zorlu ve zahmetli bir dönemde gerçekleştirilerek gazetecilerin örgütlenmesi ve haklarını araması açısından oldukça önemli bir yer tutuyor. Kuzey ve Doğu Suriye’de gazeteciliğin öne çıkması için birçok karar ve öneri hayata geçirdi.
Çok zahmetli bir süreçten geçiyoruz. Kuzey ve Doğu Suriye’de ki gazeteciler olarak işgalci saldırılara ve topraklarımıza yönelik çete terörü saldırılarına karşı çalışmalarımızı sürdürmeliyiz. Biz kimi devletlerin siyasetine alet olmayarak bütün nefret söylemlerine cevap olmalıyız."
Kongrede, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarda haber takibi yaparken şehit düşen gazetecilere ilişkin hazırlanan sinevizyon da gösterildi.
Özgür Basın Birliği Eşbaşkanı Evîn Yûsîf da bir yıllık çalışma raporunu okudu.
Kongre devam ediyor.