Şam’da Esad’ın seçim mizanseni başladı

Şam hükümetine bağlı alanlarda, Başar El Esad dördüncü kez başkan olmak için seçimlere gidiyor.

Başkanlık seçimleri için, Şam kontrolündeki alanlarda oy büroları açıldı. Hükümet, seçimlerin Suriye’nin normal şekilde işlediğini gösterdiğini savunuyor.

Ancak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi seçimlere katılmayı reddetti. Uluslararası toplum da seçimlerin amacının Başar El Esad’ın hakimiyetini onaylamaya yönelik bir saçmalık olduğunu belirtiyor.

BATI ÜLKELERİ SEÇİMLERİ REDDETTİ

ABD, Almanya, Britanya, Fransa ve İtalya Dışişleri Bakanları ortak bir yazılı açıklama ile uluslararası toplumu seçimleri reddetmeye çağırdı. Açıklamada, “Uluslararası toplumu, Esad rejiminin ağır insan hakları ihlallerini durdurmadan veya BM'nin çatışmaya son vermek amacıyla kolaylaştırdığı siyasi sürece anlamlı bir şekilde katılmadan meşruiyet kazanma girişimini kesin olarak reddetmeye çağırıyoruz” denildi.

Batılı bakanlar bu seçimlerin “ne özgür ne de adil” olmadığını kaydetti.

ÖZERK YÖNETİM KATILMAYACAK

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) 24 Mayıs günü yaptığı yazılı açılamada, “Demokratik Suriye Meclisi olarak birçok kez Suriye halkının taleplerini gerçekleştirmeyen, siyasi haklarını ve varlıklarını temsil etmeyen, onları ilgilendirmeyen 2254 sayılı uluslararası karara karşı olan seçim çalışmalarına izin vermeyeceğimize dair açıklamalar yaptık” diye hatırlattı.

Açıklamada şunlar ifade edildi: “MSD olarak başkanlık seçimlerinin bir parçası olmayacağız ve buna katılmayacağız. Bu konudaki tutumumuz değişmeyecektir. Uluslararası kararlara göre siyasi bir çözüm bulmadan önce tutsakların bırakılması, göçmenleri geri dönmesi, tek gücün egemenliğinin ve zorbalığın olmadığı, Suriye’deki tüm halkların haklarını kabul eden, ayrım gözetmeyen herkes arasında eşitliği sağlayan yeni siyasi temeller üzerinde demokratik bir atmosfer olmadan gerçek bir seçimden söz edilemez.”