Şehba'da imkansızlıklara rağmen direniş sürüyor

Türk işgal saldırıları sonrası Efrîn'den Şehba'ya göç eden yüzbinlerce Efrînli, imkansızlıklar içinde kamplarda yaşıyor. Hiçbir uluslararası yardım kuruluşunun destek vermediği Efrînliler, topraklarına dönmek için BM'ye çağrı yapıyor.

İşgalci Türk devleti ve ona bağlı El Kaide çetelerinin işgal, talan ve soykırım saldırıları sonrası Efrîn Kantonu Yönetimi'nin kararıyla Şehba bölgesine göç eden Efrînliler, birçok sorunla boğuşmaya devam ediyor. Topraklarından uzaklaşmak istemeyen Efrînliler, Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde topraklarına dönme çağrılarını devam ediyor. Ancak halkın çağrıları karşısında BM ve uluslararası kurumların sessizlik içinde.

Efrîn Kantonu ile Şehba Kantonu yönetimlerinin yaptığı ortak sayıma göre, Şehba bölgesinde ve Efrîn'in Şêrawa ilçesine bağlı 10 köyde 175 bini aşkın Efrînli zor koşullarda yaşıyor. Türk devleti ve çetelerin talan, soykırım ve işgal saldırıları sırasında evlerinden sadece üzerlerindeki kıyafetler ve birkaç parça eşya alarak çıkan Efrînlilere uluslararası hiçbir yardım kuruluşu da destek vermiyor.

'ŞARTLAR ÇOK ZOR'

Efrin'in Mabeta ilçesine bağlı Kaxrê köyünden göç ettikten sonra Şehba'nın Fafînê nahiyesine bağlı Til Sosin köyünde yapılan Serdem Kampı'na yerleşen Xeyrî Reşîd isimli yurttaş, türlü zorluklar boğuştuklarını belirterek, "Bizler köyümüzden çıktıktan sonra Efrîn'e geldik ama orada Türk devleti saldırılarını sürdürdü. Sonra Şehba'ya geldik. Gerçekten burada çok zor şartlarda yaşıyoruz. Çocuklar hastalanıyor. Burada çadırlarda gündüzleri çok sıcak oluyor, barınacak yer bulamıyoruz" diyor.

'HİÇBİR ULUSLARARASI KURUM DESTEK VERMEDİ'

Şimdiye kadar hiçbir uluslararası yardım kuruluşunun kendilerine destek vermediğini hatırlatan Reşîd, topraklarına dönmek için başta BM olmak üzere uluslararası güçlerin müdahilliğini talep ediyor. Reşîd, "Bizler topraklarımıza dönmek istiyoruz. Ama bu şartlarda dönemeyiz. Birleşmiş Milletler ve uluslararası güçlerin gözetiminde, onların da müdahilliğiyle topraklarımıza dönmek istiyoruz."

'EFRÎN'İ BIRAKMAYIZ'

Halep'ten Efrîn'e göç eden ancak burada da Türk devletinin işgal ve soykırım saldırılarından dolayı Şehba bölgesine göç eden Fikret Mihemed Cefer isimli kadın ise şunları dile getiriyor: "Bizler Halep'ten göç ederek Efrîn'e geldik. Efrîn'de huzur içinde yaşıyorduk, burada bir şey olmaz dedik ama düşman orada da bize bombalar yağdırdı. Efrîn'i onlara bırakmamızı istiyorlar. Ama asla bırakmayacağız."

'BM, SORUMLULUK ÜSTLENSİN'

Kürt halkı dışında kimsenin kendilerine hiçbir destekte bulunmadığını belirten İbrahim Reşîd de "Burada el kapısında düştük, perişan olduk. Ama sağ olsun arkadaşlar sayesinde yaşayabiliyoruz. Bir parça ekmek buluyorsak onu da arkadaşlar sayesinde buluyoruz" derken, Zeynep Qemûs isimli kadın da BM'ye sorumluluk üstlenmesi çağrısında bulunuyor ve şunları dile getiriyor: "Bizler burada çok zor durumdayız. Efrin'den çıktık ama kimse bizi sormuyor. Yaz geldi ve burada yaşamak gerçekten çok daha da zorlaşacak. Efrîn'e dönmek istiyoruz. Birleşmiş Milletler'in sorumluluk üstlenmesini istiyoruz."