Şehba'da işgal saldırılarına tepki

Kuzey Doğu Suriye’nin Şehba kentinde alanlara çıkan binlerce kişi, Türk devletinin işgal ve soykırım saldırılarını protesto etti.

Şehba’nın Ehdas ilçesinde binlerce Efrînli, Türk devleti ve çetelerinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırılarını protesto etmek için alanlara çıktı.

Ehdas Tren İstasyonu önünde toplanan kitle buradan yürüyüşe geçti. Yürüyüşte şehit posterleri ve üzerinde “Rojava direnişi, Osmanlılara karşı Suriye’nin birliğini temsil ediyor” yazılı pankart taşındı.

Kentin işlek caddeleri boyunca yürüyen kitle Merkez Park önünde durdu. Burada mitinge dönüşen eylemde şehitler anısına saygı duruşunda bulunuldu. Mitingde konuşan Ehdas Meclisi üyesi Şeyh Mûrad, Rojava’daki kazanımların şehitlerin emeği olduğunu söyledi. Dış güçlerin şehitlerin kazanımlarını hedef aldığını söyleyen Mûrad, yapılan saldırılarla bölgede yaşayan halkların birbirine kırdırtılmaya çalışıldığını söyledi. Halklarının direniş iradesinin kırılmayacağının altını çizen Mûrad, tarihi bir süreçten geçildiğini ifade etti.

Efrîn Demokratik Toplum Eğitim ve Öğretim Komitesi bir açıklama yaptı.

“Türk devletinin faşist saldırıları devam ediyor. Her türlü kanunu ayaklar altına alan Türk devleti son olarak beyaz fosfor gibi yasaklı kimyasal silahları dahi kullandı. Her şeye rağmen halkların iradesi kırılmış değil” denilen açıklamada şunlar belirtildi: “Çağın Direnişi şehitleri anısına Osmanlı’nın vahşi saldırılarını bir kez daha lanetliyoruz. Dünyadaki bütün çocuklar bu tarihlerde okullarda doğal yaşamını devam ettirirken Kuzey ve Doğu Suriye’de yaşayan çocuklar savaşın zorluklarını yaşıyor. Her gün Türk devletinin savaş uçakları tarafından bombalanıyor. Okullarına gidemeyen çocuklar eğitim hakkından mahrum kalıyorlar. Türk devletinin saldırıları nedeniyle Efrîn’de 5 bin öğrenci eğitimden mahrum kaldı. Eğitimden mahrum kalan öğrenciler aynı zamanda kendi kültürlerinden uzakta yaşamakta ve Türk devletinin kimyasal silah saldırılarına maruz kalmaktadır.

Çocukların katledilmesi hangi uluslararası kanunda yazıyor?

Hangi kanunda çocuklara karşı kimyasal silah kullanılabileceği yazıyor?

Yüzyılın Direnişi çocukları adına bütün dünyaya çağrıda bulunuyoruz. Sesimize ses olun. Sessizliğinizden kurtulun. İnsanlık değerlerine yapılan saldırılardan hesap sorun.”

Açıklamanın ardından eylem sloganlarla son buldu.