Şengal’e yönelik saldırı Amed’de protesto edildi

Şengal’e yönelik saldırı Amed’de kitlesel basın açıklaması ile protesto edildi.

Mam Zeki Şengali’nin katledilmesi HDP Amed İl Örgütü’nde yapulan bir basın açıklaması ile kınandı. DTK, TJA, Barış Anneleri, HDP, DBP ve ÖSP’nin yanı sıra birçok sivil toplum kurumu açıklamaya katıldı. Açıklamayı DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk okudu.

DAİŞ’İN ÊZİDÎ HALKINA KARŞI KATLİAMLARI

Êzidî halkına karşı yürüttüğü soykırım politikalarının sürdürülmekte olduğunu belirten Öztürk, şunları kaydetti: “Mezhep ve din savaşlarının merkezi olan Ortadoğu’da, en fazla Êzidî halkı bu savaşların kurbanı olarak seçilmiş, 73 fermanla tarihin en acımasız ve vahşi katliamlarıyla yok edilmek istenmişlerdir. Bundan dört yıl önce, uluslararası emperyal güçlerin göz yumması ve kimi bölge devletlerinin açık desteği ile DAİŞ çeteleri Êzidî Kürtlerin kutsal ve kadim şehri Şengal’e saldırmış, büyük bir katliam gerçekleştirmiştir. Binlerce Êzidî Kürt kadını DAİŞ çeteleri tarafından kaçırılarak köle pazarlarında satılmış, çok ağır sistematik işkencelere, tacizlere ve tecavüzlere tabi tutulmuşlardır. Bu zulüm bir insanlık suçu olarak tarihe kazınmıştır. Kaçırılan Êzidî Kürt kadınlarından binlercesinin akıbetinin hala ne olduğunun bilinmemesi de insanlığın bir ayıbı ve utancı olarak tazeliğini korumaktadır.”

MAM ZEKİ VE YOLDAŞLARINA BAŞSAĞLIĞI

“Ancak bütün bu zulümlere rağmen Êzidî halkımız direnmiş, kendi kutsal topraklarını savunmuş, korumuş ve özgürlüğünü sağlamak için de müthiş bir demokratik toplum inşası seferberliğine girişerek, Êzidî Kürt kadınlarının öncülüğünde kendi öz savunmasını kurumsallaştırarak Êzidî topraklarını DAİŞ terör çetelerinden tamamen temizlemiştir” diyen Öztürk, şöyle devam etti:

“Şengal’de Êzidî Kürt halkının kendi özgücü ve öz iradesine dayanarak demokratik ve özgürlükçü bir yönetim sistemi oluşturması gerçekliği, DAİŞ’e her türlü desteği vererek halkımızın üzerine saldırtan bölge gericiliğini tedirgin etmiştir. Ortadoğu gericiliğinin, Êzidî halkımıza karşı yürüttüğü saldırgan politikalar farklı biçimler alarak sürdürülmeye çalışılmaktadır. Bu hazırlıklar, 15 Ağustos günü Koço köyünde yapılan katliamın yıldönümü anmasından dönen Êzidî konvoyuna Türk savaş uçakları tarafından saldırı düzenlenmesi bu hazırlıkların pratik olarak hayata geçirildiğinin de göstergesi olmuştur. Êzidî halkının değerli evladı, önder siyasetçilerinden Mam Zeki’nin yaşamını yitirmesinden dolayı derin bir acı ve üzüntü yaşadığımızı belirtmek isteriz. Êzidî halkımız başta olmak üzere, bütün Kürt halkına, yoldaşlarına ve ailesine başsağlığı dileklerimizi sunuyoruz.”

ÊZİDÎ HALKI İLE DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Öztürk, açıklamayı şu sözlerle bitirdi: “Yapılan saldırıyı, hangi parçada olursa olsun Kürt halkının kazanımlarına ve özgürlük taleplerine karşı yapıldığı gerçeğini bütün Kürdistani yapıların bilince çıkarması gerekir. Bu bilinçle, Êzidî halkımızı sahiplenmek ve Êzidî halkımızı yeni fermanlardan korumak adına, büyük bir dayanışma içerisinde olmak bütün Kürdistani yapıların hayati derecede bir sorumluluğudur. Bu saldırı Rojava ve Şengal’de yeşermeye başlayan, Ortadoğu halklarının barış, kardeşlik, adalet ve özgürlük taleplerine karşı yapılmış bir saldırıdır. Bu nedenle tüm Ortadoğu halklarının bu saldırının karşısında durması, Êzidî halkımızla büyük bir dayanışma içerisinde olması çağrısını yapıyoruz.

Bizler, siyasi parti ve sivil toplum örgütleri olarak bu saldırgan politikaların ve Kürt düşmanlığının Türkiye devletine hiçbir şey kazandırmayacağını; bu yöntemlerle asla sonuç alınamayacağı gerçekliğini yüzyıllık inkâr ve imha politikalarının iflasından yola çıkarak bir kez daha açıklıkla dile getirme istiyoruz. Bu bilinç, duygu ve inançla, hiçbir saldırının halkımızın iradesini kıramayacağı gerçeğini büyük bir kararlılıkla tekrarlıyor, tüm halkımızı Êzidî halkımızla dayanışmaya ve birlik olmaya çağırıyoruz.”