Üçlü zirveye cevap: ABD Suriye’den ‘kısa vadede çekilmeyecek’

Günlerdir Suriye’den askerlerin çekilmesi yönündeki sözleri tartışılan Donald Trump’ın Rusya, Türkiye ve İran’ın Ankara’da toplandığı bugün farklı bir karar aldığı bildiriliyor.

Reuters ve CNN’in haberlerinde, Beyaz Saray’da askeri danışmanlarla yapılan görüşmeler sonucu ABD Başkanı Trump’ın ‘Suriye’den en kısa zamanda geri çekilineceği’ görüşünün değiştiği kaydedildi.

Reuters’in üst düzey yöneticilere dayandırdığı haberine göre Trump, ‘kısa vadede’ Amerikan askerlerinin Suriye’den çekilmemesi konusunda görüş birliği hakim. Özellikle askeri danışmanların hızlı bir geri çekilmenin zararlarına karşı Trump’a etkide bulunduğu kaydediliyor.

CNN’de yer alan ve üst düzey bir yöneticiye dayandırılan haberde de, DAİŞ’le mücadelenin henüz bitmediğinin Trump’a iletildiği bilgisi paylaşıldı. Haberde, bugün Ulusal İstihbarat Direktörü Dan Coats’ın Suriye’den askerlerin çekilip çekilmemesi konusunda Beyaz Saray’da bir karar alındığını söylediği belirtildi.

Ancak ABD yönetiminin askerlerin uzun vadede Suriye’de kalmasını istemediği ve özellikle ekonomik maliyet nedeniyle Trump’ın isteklerinin de dikkate alındığı öğrenildi.

Trump geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, ülkesinin Suriye’deki askerlerini ‘en kısa zamanda’ çekmekten yana olduğunu söylemiş, buna karşın bazı askeri sözcülerden tam tersi açıklamalar yapılmıştı. Son olarak ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Joseph Votel, bir konferansta yaptığı konuşmada, Suriye’den hemen çekilmeyi planlamadıklarını vurgulamıştı.

Beyaz Saray’da bugün alındığı belirtilen Suriye ile ilgili karara dair söylemlerin Rusya, İran ve Türkiye liderlerinin yaptıkları zirveye denk gelmesi dikkat çekti.