ABD’den Akdeniz’e uçak gemisi ve destroyer sevkiyatı

ABD Donanması’nın daha önce DAİŞ’e karşı da görevlendirdiği USS Harry Truman Uçak Gemisi ile diğer 7 savaş gemisini Akdeniz’e gönderdiği duyuruldu.

Kimyasal silah kullandığı iddialarının gerginliği arttırdığı Suriye’ye olası müdahale söylemlerinin arttığı bir ortamda ABD’den yeni bir hamle geldi.

Donanma’dan yapılan açıklamada, binlerce personelle birlikte bir savaş uçağı ve 7 savaş gemisinin Akdeniz’e sevk edildiği bildirildi. Açıklamada, USS Harry Truman Uçak Gemisi ile diğer savaş gemilerinin Virginia’daki Norfolk limanından yarın itibariyle demir alacağı bilgisi paylaşıldı.

Uçak gemisine güdümlü füze destroyerlerinden USS Bulkeley, USS Forrest Sherman, USS Farragut ve USS Arleigh ile füze kruvazörü USS Normandy’nin de eşlik edeceği kaydedildi. USS The Sullivans ile USS Jason Dunham adlı diğer destroyerlerin ise ileri bir tarihte yola çıkarılacağı ifade edildi.

6 bin 500 kadar personeli ve hava kuvvetlerine bağlı savaş uçaklarıyla birlikte yola çıkacak gemilerin Alman donanmasına ait FGS Hessen fırkateyniyle birleşecekleri de verilen bilgiler arasında.

Gemilerin sevkiyatının Suriye’nin Duma şehrinde kimyasal saldırı düzenlendiği gerekçesiyle ABD ve Fransa’nın sert açıklamalar yaptığı bir döneme denk gelmesi dikkat çekiyor.

Donanma açıklamasında gemilerin Akdeniz’e gönderilme nedenine ilişkin ayrıntı verilmezken, bu sevkiyatın ‘daha önce planlandığı’ ifadesine yer verildi.

USS Harry Truman adlı uçak gemisi, DAİŞ çeteleriyle mücadele kapsamında 2016 yılında da Akdeniz’e sevk edilmişti.

Dün de Kıbrıs’tan yola çıkan bir Amerikan destroyerinin Suriye karasularına doğru ilerlediği, Rus uçaklarının ise taciz amaçlı destroyerin üzerinde alçak uçuş yaptıkları iddia edilmişti.