ABD’den Suriye rejimiyle çalışan şirket ve bireylere yaptırım

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Suriye rejimiyle silah ve petrol ticareti yaptıkları gerekçesiyle çok sayıda şirketi yaptırım kapsamına aldığını duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nca yapılan açıklamada, aralarında Suriye ve Lübnanlı iş insanları ile bölge ülkelerinde faaliyet gösteren bazı silah ve petrol şirketlerine Beşar Esad rejimiyle işbirliği yaptıkları gerekçesiyle yaptırım kararı alındığı duyuruldu.

Yaptırım kapsamına alınanlar arasında Suriye vatandaşı Yasir Abbas, Adnan El-Ali ve Muhammed El Katirci ile Lübnan vatandaşı Fadi Naser bulunuyor. Açıklamaya göre, El Katirci’ye ait Suriye’deki Al Qatirji şirketinin yanı sıra Lübnan merkezli Nasco Polymers and Chemicals şirketi de yaptırımlar kapsamına alındı.

Ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunan International Pipeline Construction FZE ile Sonex Investments Ltd. gibi şirketlere de yaptırım uygulanacak.

Bakanlığın açıklamasına göre, yaptırım kararı alınan kişi ve şirketlerin ABD’deki mal varlıkları dondurulurken, Amerikan vatandaşlarının bu kişi veya şirketlerle iş yapmaları da yasaklandı.

Açıklamada, yaptırım kararının ABD’nin Esad rejimi ve destekçilerine materyal destek sunanlara karşı ‘kesin ve güçlü önlemler’ alınmasına devam edeceğini gösterdiği de vurgulandı.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Suriye rejiminin on binlerce kişinin öldürülmesi, tutuklanması ve işkence görmesinden sorumlu olduğunu vurgularken, rejimi tecrit edecek ‘tüm geçerli  mekanizmaların’ kullanılmaya devam edeceğinin de altı çizildi.