ABD Türkiye-Rojava sınırına gözlem noktaları kuruyor

ABD Savunma Bakanı, Türkiye’nin tehdit ettiği Rojava sınırında gözlem noktaları kuracaklarını duyurdu.

Pentagon’da gazetecilere konuşan Savunma Bakanı James Mattis, Türkiye’nin Suriye sınırına yönelik ‘kaygıları’ olduğunu savundu.

Bu ‘kaygıları’ ciddiye aldıklarını söyleyen Mattis, birkaç bölgede gözlem noktaları kuracaklarını duyurdu.

Mattis, gözlem noktalarının amacının Türkiye’ye karşı olası ‘tehdit’ halinde uyarı amaçlı olacağını iddia etti.

Türk devleti önce Efrin işgalinde sonra da Kobanê ve diğer alanlardaki saldırılarına ‘sınırdan sızma’ gibi asılsız gerekçeler öne sürdü. 

Sınır konusunda Türk Dışişleri ve ordusuyla görüşme halinde olduklarını söyleyen Mattis, gözlem noktalarının Türk askerlerinin olduğu alanlardan görülebilecek şekilde sınırın Rojava tarafında olacağını belirtti.

Mattis, bu gözlem noktalarının amacının halen DAİŞ çetelerine karşı süren savaşın etkilenmesini engellemek olduğunu vurguladı.

Mattis, Orta Fırat Vadisi’nde devam eden mücadeledeki QSD savaşçılarının bölgeden çekilmesini engellemek istediklerini söyledi.

DAİŞ çetelerine karşı yürütülen mücadelede yer alan QSD savaşçıları Türkiye’nin Efrîn başta olmak üzere birçok noktadaki işgal saldırıları nedeniyle bu bölgelere kaydırılmıştı. Türk devletinin yakın zamanda Kobanê ve Girê Spî’ye yönelik saldırıları ardından da QSD, Dêra Zor operasyonunu geçici olarak durdurmuştu. Türk devletinin saldırılarına paralel olarak DAİŞ çeteleri de Dêra Zor’da savunma pozisyonundaki QSD savaşçılarına yönelik saldırılarda bulunmuştu.

QSD ve Kuzey Suriye yetkilileri Türkiye’nin saldırılarının bir amacının da DAİŞ çetelerine karşı mücadelenin kesin başarıyla neticelenmesini engellemek olduğunu belirtiyor.