Alman partileri Merkel’den Efrîn için icraat istedi!

Federal Alman meclisinde Türk devletinin Efrîn’e yönelik saldırılarına ilişkin yapılan oturumda söz alan hükümet ve muhalefet partileri “Bu saldırı uluslararası hukuka aykırı” görüşünde birleşti.

Merkel hükümeti Türk devletinin Efrîn’e yönelik saldırı ve işgaline karşısında hala sessizliğini korumaya ve Erdoğan rejimiyle silah ticareti yapmaya devam ederken, bugün Federal Meclis’te grubu bulunan partiler Efrîn konusunda bir kez tavırlarını beyan ettiler.

Muhalefette bulunan dört parti; Sol Parti, Yeşiller Partisi, Almanya için Alternatif (AfD) ve Hür Demokrat Parti (FPD) ayrı ayrı Efrîn’e ilişkin önergeler sundular. Önergelerde Türk devletinin saldırılarına son verilmesi istenirken, yapılan konuşmalarda ise hükümet partileri CDU/CSU ve SPD dahil bütün partilerin temsilcileri “Bu saldırı açık bir şekilde uluslararası yasaları ihlaldir” görüşünü bildirdiler.

AfD: ALMANYA SALDIRIYI AÇIKÇA KINAMALI

İlk görüşülen AfD’nin önerisi önergesi oldu. Meclisteki ana muhalefet partisi aşırı sağcı AfD BM’nin Suriye için aldığı ateşkes kararına rağmen Efrîn’e yönelik saldırıların devam ettiğine dikkat çekerek, “Federal hükümet bu saldırıları kınamalı” çağrısını yaptı. AfD adına konuşan Milletvekili Armin-Paulus Hampel “Türkiye'nin Efrin'e yönelik saldırı uluslararası yasalara aykırı, bunu kınıyoruz” dedi.

Türkiye’nin Avrupa Birliği nezdinde de kınanması için Merkel hükümetinin harekete geçmesini talep eten AfD’li vekil Hampel, “Çatışmaların diğer bölgelere yayılmasından da kaygı duyuyoruz, bir an önce bu savaş durmalı” çağrısını yaptı.

FDP: TÜRKİYE’YE YAPTIRIMLAR UYGULANMALI

FDP ise önergesinde Almanya’nın savaş ve kriz bölgelerine silah satmasını eleştirerek, Efrîn’deki savaşın durdurulması için Berlin yönetiminin derhal harekete geçmesini talep etti. Türkiye’nin bu savaşı durdurması için Merkel hükümetinin NATO ve AB’yi harekete geçirmesi gerektiğini belirten FDP, Ankara için yaptırım istedi.

AB ile üyelik müzakerelerin durdurulmasını ve gümrük birliği anlaşmasının genişletilmemesini gerektiği görüşünü bildiren FDP, Türkiye’nin yeniden hukuk devletine dönüşüne kadar yaptırımların sürmesini talep etti. FDP adına konuşan Milletvekili Ulrich Lechte ise YPG’nin DAİŞ çetelerine karşı mücadeleyi hatırlatarak şöyle konuştu:

“Türkiye’nin Efrîn saldırısı bölgedeki gerilimi artıyor. Bu operasyon DAİŞ’e karşı mücadeleyi de zayıflatıyor. DAİŞ’e karşı savaşan Kürtler şimdi artık Türklere karşı bölgeyi savunmak zorunda kalıyorlar. Federal hükümet Türkiye'ye silah ihracatının tamamen durdurmalı. Bu koşullar altında Gümrük Birliği'nin genişletilmemesi ve Türklere vize serbestliği sağlanmaması gerekiyor.”

YEŞİLLER: ALMANYA DERHAL HAREKETE GEÇMELİ

Meclisteki oturumda daha sonra Yeşiller Partisi’nin önergesi gündeme geldi. Efrîn’e yönelik savaşın durması için Almanya’nın derhal harekete geçmesini talep eden Yeşiller “Türkiye’nin bu saldırısı uluslararası hukukun ihlali olarak kabul edilmeli” görüşünü dile getirdi. Yeşiller, bölgedeki savaşın son bulması için Türkiye ve Kürt temsilcilerinin bir araya gelerek diplomatik görüşmeler yapması gerektiğini belirtti.

Yeşiller Partisi adına konuşan parlamenter Claudia Roth ise Merkel hükümetine sert eleştiriler yöneltti. Aynı zamanda federal meclis başkan yardımcısı da olan Roth “Federal hükümete soruyorum: Türkiye’nin uluslararası hukuka aykırı bir tutum sergilediğini dile getirmesi için daha neyin yaşanması gerekiyor? Hükümet Efrîn’i NATO'nun gündemine götürmeli ve Türkiye ile her türlü silah ihracatı ve modernizasyonun işi son bulmalı” diye konuştu.

SOL PARTİ: KONYA’DAKİ ASKERLER DERHAL GERİ ÇEKİLMELİ

Federal meclisin muhalefet partilerinden Sol Parti ise Efrîn için sunduğu önergede federal hükümetin yapacakları 9 maddede sıraladı. Sol Parti de Türkiye’ye silah ticaretinin durdurulması çağrısını yinelerken, Efrîn için Almanya’nın söz değil, icraatta bulunmasını talep etti. Sol Parti “Federal hükümet Türkiye’den Suriye topraklarından çıkmasını istemeli” çağrısında bulundu.

Alman silah devi Rheinmetall’in Türkiye’de panzer fabrikası kurma işinin derhal durdurulmasını isteyen Sol Parti “Türkiye’nin NATO’ya ait Tornado ve AWACS keşif uçaklarından elde edilen bilgileri Kürtlere ve diğer etnik gruplara karşı kullanıp kullanmadığı konusu netleştirilmeli. Konya’daki Alman askerler derhal geri çekilmeli” çağrısını yaptı.

Sol Parti adına söz alan Heike Hänsel ise “Efrin’e yönelik saldırı şimdiye kadar federal hükümet tarafından kınanmadı, üstelik Türkiye’ye silah ihracatı sürüyor, bu durum resmen skandaldır” diye konuştu. Partisinin verdiği önergedeki talepleri tekrarlayan Hänsel, AB’nin Ankara’ya yaptığı mali yardımların da derhal kesilmesini talep etti.

HÜKÜMET PARTİLERİ DE ‘İHLAL’ DEDİ!

Yeni Merkel hükümetinde de koalisyon ortağı olmaya devam eden Sosyal Demokrat Parti (SPD) cephesinden de Türkiye’nin saldırısına eleştiriler geldi. SPD adına konuşan Nils Schmid uluslararası hukukun ihlal edildiğini hatırlatarak “Türkiye’nin bu operasyona devam etmesi halinde federal hükümet Ankara’ya açık bir mesaj vermeli” dedi.

Koalisyon hükümetinin büyük ortağı Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) adına konuşan Milletvekili Thorsten Frei SPD ile benzer görüşler dile getirdi. Efrîn’de yaşananların devletler arası yasalara ayrı olduğunu belirten Frei “Bu Türkiye'de açık bir şekilde söylenmeli” çağrısını yaptı.

Merkel hükümetinin aldığı tavrın doğru olduğunu savunan CDU’lu Frei "Leopard tanklarının modernizasyonu askıya alındı, Efrîn konusunu AB ve NATO'nun gündemine getirmek için çaba gösterdik” diyerek Efrîn için harekete geçtiklerini öne sürdü. CDU’lu Frei, hem muhalefet partileri tarafından sunulan Efrîn önergelerinde dile getirilen birçok konuda hem fikir olduklarını hem de söz konusu önergeleri desteklemediklerini bildirdi.

Sol Parti, Yeşiller, AfD ve FDP’nin ayrı ayrı Efrîn’e ilişkin sunduğu önergeler görüşülmek üzere meclisteki komisyonlara gönderildi.