'Amed surlarında bizi selamlayacağı günler yakın'

Kürt Halk Önderi Öcalan'ın doğum gününü kutlayan Rojavalılar, "Amed surlarında Önderimizin bizleri selamlayacağı günlere az kaldı" dedi.

Urfa’nın Halfeti ilçesinde 4 Nisan 1949’da dünyaya gelen Kürt Halk Önderi Öcalan’ın doğum günü her yıl büyük bir coşkuyla “Yeniden Doğuş” olarak kutlanıyor. Her yaştan halkın katıldığı doğum günü etkinliklerinden biri de Qamışlo şehrinde oldu. Çocukların ulusal kıyafetleriyle devam ettirdiği bayram tadındaki bu kültür Rojava Kürdistan’ında devrimin de etkisiyle daha bir coşkuyla kutlanıyor. Ellerinde bayram şekerleriyle bizleri kapıda karşılayanlar "yeniden doğuş bayramınız kutlu olsun" diyerek herkesi içeri buyur ediyor.

Yapılan kutlama da sahneye çocuklardan oluşan koro ve folklor grupları çıkarak hünerlerini sergiliyor. Bunun ardından ise sıra halaya geliyor. Halayda da her halktan insanların katıldığı ilk göze çarpanlar arasında. Halkların omuz omuza savaşarak özgürleştirdiği topraklarda yine omuz omuza halaya durması güzel bir ayrıntı olarak hafızlarımızda yerini alıyor.

‘4 NİSAN BİZ KADINLARIN DA YENİDEN DOĞDUĞU GÜNDÜR’

PYD Aşuri Mahallesi Eşbaşkanlarından Adila Eli elinde Öcalan’ın fotoğrafı ve dilinde zılgıtıyla etkinlikteki yerini alıyor. Hem bir anne, hem de bir kadın olarak Öcalan'a çok şey borçlu olduklarını belirten Adila Eli şunları belirtti: "Böylesi bir gün kutlanan, moral ve umut veren bir gündür. Şunu özellikle belirtmek isterim; 4 Nisan biz kadınların da yeniden doğduğu gündür. Bizler böylesi bir günde Önderimizi de aramızda görememenin hüznünü de yaşamaktayız. Onun fikir ve felsefesi bizlerle olduktan sonra asla sırtımız yere gelmeyecektir.

4 Nisan bütün Kürt annelerine, Rojava, Ortadoğu ve dünya kadınlarına , tüm şehit ailelerine, cephede savaşan QSD, YPG, YPJ ve özgürlük savaşçılarına kutlu olsun. Başta Leyla Güven olmak üzere açlık grevinde olan, direnen bütün arkadaşlarımızı ve direnişlerini selamlıyorum. Amed surlarında önderimizin bizleri selamlayacağı günlere az kaldı. Aydınlık yarınların Önderi başkan Apo’nun bugününü kutluyor, biz kadınlara aydınlığı getirdiğin için tekrar tekrar selamlarımı iletiyorum" diye konuştu.

‘FİKİR VE FELSEFESİYLE HER ZAMAN ARAMIZDA’

Cezaalı bir Arap olduğunu belirten Loqman Eli Arap kültürüne has giyimi ve Öcalan'dan bahsederken ki heyecanıyla bizleri selamlıyor. "Yaşadığımız bölge birçok halkın bir arada yaşayabildiği yerlerdir" diyen Loqman Eli, "Burada biz Arap, Kürt, Çerkez, Süryani, Ermeni bütün halklar bir arada yaşamanın güzelliğine barışın elçisi Sayın Öcalan ile vardık. Gönül isterdi ki bugün o da fiziken aramızda olsun. Ama fikir ve felsefesiyle hep yanımızda olduğuna inanıyoruz. 4 Nisan herkese kutlu olsun" dedi.

Qamışlolu Süryani Nura Hanna, her halkın kendi renginde katıldığı etkinlikte bulunmaktan onur duyduğunu belirterek şunları ifade etti: "Önder Apo’nun doğum günü vesilesiyle etkinliklere Süryani halkı olarak katılıyoruz. Burada bütün halklar bir aradayız. Halkların Önderi Öcalan sayesinde dünya kadınları olarak bilinçlendik, erkek egemen zihniyetten sıyrılabildik ve özgürleşebildik. Buradan faşist Türk devletinin ve başta da Erdoğan AKP hükümetinin Önder Apo üzerinde yürüttüğü tecridi kınıyorum. Halklar olarak bu tecridin son bulmasını ve artık faşizmin kırılmasını istiyoruz."

'FİKİR VE GÖRÜŞLERİ HEP ÖZGÜR'

Fatma Hesan El-Casım, Rojava toprakları özgürleşsin diye eşi ve oğlunu DAİŞ’le savaşta şehit vermiş bir eş ve bir anne. Duygularını almak istediğimizde Önder Apo için söylenecek çok şeyin olduğunu ve ne söylese de eksik kalacağını belirtiyor. Fatma Hesan El-Casım "Bütün Rojava halkına Önder Apo’nun doğum günü olan bugün kutlu olsun.

Onun fikir ve felsefesiyle bu topraklarda yaşıyoruz. Ama biliyoruz ki o ne kadar faşist Türk devleti tarafından tecrit altında olsa da fikir ve görüşlerinde hep özgürdür. Önder Apo üzerindeki ağırlaştırılmış tecridi kınıyor, son bulmasını istiyoruz. Buradan şuan açlık grevinde olan Leyla Güven’i ve tüm açlık grevi direnişçilerini selamlıyoruz" şeklinde konuştu.