Amûdêliler ve Şehbalılar Şengal saldırısını protesto etti

Amûdêliler ve Şehbalılar, Türk devletinin uluslararası yasaları ihlal ederek Şengal'e düzenlediği saldırıları protesto etti.

İşgalci Türk ordusunun Şengal’e yönelik saldırılarını kınamak amacıyla Demokratik Birlik Partisi (PYD) ve Cizre Bölgesi Êzidî Evi Amûdê’de ortak bir yürüyüş organize etti.

Yürüyüş Özgür Kadın kavşağında başladı. Şengal kavşağında mitinde dönen yürüyüşte Cizre Bölgesi Êzidîler Evi adına açıklama yapıldı.

Açıklamada, dünya kamuoyuna ve BM’ye çağrıda bulunularak, Şengal halkına yönelik yapılan saldırıların görmezden gelinmemesi istendi.

Öte yandan, işgalci Türk ordusunun Êzidî halkı içerisinde öncü rol üstlenen ve özgürlük yolunda mücadele yürüten Seîd Hesen’in hedef alınmasının Êzidî halkına yönelik olarak soykırım anlamını taşıdığına dikkat çekildi.

Açıklamada Êzidî halkına yönelik saldırıların amacının, bölge halkının iradesinin yok etmek, zorunlu göçe tabi tutmak olduğu vurgulanırken, bunun yanı sıra Misak-ı Milli hayallerini gerçekleştirmek için tüm halkların hedef alındığına işaret edildi.

ŞEHBA

Şehba kantonuna bağlı Ehdas ilçesinde Efrîn kantonu Êzidîler Birliği merkezi önünde bir araya gelen onlarca Êzidîler Birliği üyesi, Şengal’e dönük saldırıları yaptıkları açıklama ile kınadı. Açıklamada Şehit Seid Hesen, Mam Zeki Şengali, Şehit Berivan fotoğrafları ve Efrîn Kantonu Êzidîler Birliği bayrağı taşındı.

Açıklamada şunlar ifade edildi:

"Bu saldırı Türk devletinin korkakça bir uygulamasıdır. Türk devleti başka yerleri işgal etmek ve amaçlarını yerine getirmek için kutsal yerlere saygı kuralını ihlal ediyor. 

Şengal’e yönelik saldırı Irak ve Başûrê Kurdistan hükümetlerinin onurunun ve egemenliklerinin ihlalidir. Aynı zamanda uluslararası kanunların ihlalidir. Irak devletinin kendi topraklarındaki direnişçilerin öldürülmesine karşı sessizliği kabul edilemez. Bu saldırılar Şengal Demokratik Özerk Yönetim’in Türk devletinin Başûrê Kurdistan ve Irak hükümetine dayattığı anlaşmayı kabul etmeye zorlamak için gerçekleştiriliyor.

Uluslararası toplumu ve insan hakları örgütlerini Türk devletinin vahşiliğine sınır getirmeye ve Başûrê Kurdistan’daki üslerini kaldırıp, topraklarına geri dönmesi için Türk devletine baskı kurmaya çağırıyoruz. Ayrıca Başûrê Kurdistan hükümetini Kürdistan topraklarını parçalaması için Türk devleti ile işbirliği ve plan yapmak yerine Şengal Demokratik Özerk Yönetimi ile ortaklaşmaya çağırıyoruz.”

Rojava Êzidî Kadınları Birliği de faşist Türk devletinin amacının Şengal halkının topraklarına geri dönmesine izin vermemek ve bölgenin istikrarını bozmak olduğunu belirtti.

İşgalci Türk devletinin Êzidî toplumuna dönük saldırısını kınayan Êzidî Kadınları Birliği, insan hakları örgütlerini ve BM’yi Erdoğan’a sınır getirmeye çağırdı.