AP’nin en büyük grubu EPP: Türkiye derhal geri çekilmeli

Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) sağ partilerin üyesi olduğu ve parlamentonun en büyük grubunu oluşturan Avrupa Halk Partisi (EPP), işgal saldırılarını mahkûm ederken, Türk güçlerinin derhal geri çekilmesini istedi.

EPP adına bir basın açıklaması yayınlayan Genel Başkan Joseph Daul, “EPP adına, Türk ordusunun Kuzey Doğu Suriye’deki operasyonlarını sert bir biçimde kınıyorum ve Türkiye’ye itidal çağrısı yaparken, tüm güçlerini derhal geri çekmesini istiyorum” dedi.

“Tek yanlı eylemler bölgeyi daha da istikrarsızlaştırırken, insani durumu da kötüleştirecektir” diyen Daul, Türkiye’nin saldırılarının zaten kötü olan insani durumu daha da kötüleştireceği uyarısında bulundu.

Saldırıların daha fazla kişinin yerlerinden edilmesine yol açacağının altını çizen EPP Genel Başkanı Joseph Daul, bunun hem ülke içinde hem de bölgede iç ve dış mültecilerin sayısının artmasına neden olacağını vurguladı.

Başta Hristiyan azınlıklar olmak üzere bölgedeki etnik ve dini azınlıkların durumunun aciliyetine dikkat çeken Daul, bu azınlıklar ile tüm sivillerin haklarının korunması çağrısı yaptı.

Saldırılarla tüm bölgenin güvenliğinin tehlikede olduğunu dile getiren EPP Genel Başkanı Joseph Daul, saldırıların DAİŞ çetelerinin yeniden güçlenmesi riskini arttırdığını ve bundan dolayı kaygılı olunduğunu belirtti. Daul, bunun uluslararası koalisyonun bugüne kadarki çabalarına zarar verdiğini ve kıtanın (Avrupa’nın) güvenliğini de tehlikeye attığını ifade etti.

Suriye’nin toprak bütünlüğü ve egemenlik hakkına dikkat çekilen açıklamada, Türkiye’nin ise ‘güvenlik kaygılarını’ diyalog yoluyla çözebileceği dile getirildi. Açıklamada, bu tür kaygıların ancak Suriye’deki ‘tüm tarafların’ dahil olacağı Birleşmiş Milletler (BM) gözetimindeki Cenevre görüşmeleriyle çözüme kavuşturulabileceğine de yer verildi.