Baxoz'da tahliye çalışmaları devam ediyor

Baxoz'da son 4 günden bu yana süren tahliye çalışmalarında DAİŞ'liler ve ailelerinden oluşan 9 bine yakın  kişi tahliye edildi. 

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) savaşçıları Hecîn'in Baxoz köyünde kalan DAİŞ'liler ile ailelerini tahliye etmeye devam ediyor. 4 Mart akşam saatlerinden bu yana süren çalışmalarda 9 bine yakın kişi tahliye edildi. 

QSD, bölgede kalan siviller, DAİŞ'lilerin aileleri ve teslim olmayı kabul eden DAİŞ üyelerinin tahliyeleri için 9 Şubat'ta tarihinde operasyonlarına ara vererek tahliye çalışmalarına başlamıştı. 

9 Şubat ile 1 Mart tarihleri arasında 10 bini aşkın kişi bölgeden tahliye edilirken, teslim olmayı kabul etmeyen ve çoğunluğu yabancılardan oluşan DAİŞ üyeleri ile aileleri savaşma kararı almıştı. 

Karar sonrası QSD savaşçıları 1 Mart günü saat 18.00'da üç koldan bölgeye yönelik operasyona başladı. Şiddetli çatışmaların yaşandığı operasyonda bir yandan da teslim olmayı kabul eden çeteler için bir operasyon kolunu durdurarak koridor açtı. 

QSD savaşçılarının açtığı koridordan 4 Mart akşam saatlerinden bu yana geçen 4 günde 9 bine yakın kişi tahliye edildi. Tahliye edenlerin büyük kısmı yabancılardan oluşuyor. 

QSD'nin açtığı koridordan tahliye edilenler, önce kontrol noktalarından geçiyor, daha sonra üst aramaları yapılarak araçlarla çatışma bölgesinden uzaklaştırılıp kayıt altına alınıyor. 

Bu bölgelerde gıda, sağlık ve temel ihtiyaçları karşılanan DAİŞ'liler ve aileleri daha sonra araçlara bindirilerek, kamplara gönderiliyor. 

Bölgenin arazi şartları ve ana artel yollardaki mayın ve tuzaklama çalışmalarının henüz tamamlanmamasından dolayı bölgeye binek araçlarıyla ulaşamadığından tahliyeler kamyonlarla yapılıyor.