Belçika'da İranlı diplomata 20 yıl hapis talebi

Belçika'da Anvers mahkemesinde görülmeye başlayan bir davada, saldırı planlamakla suçlanan İranlı bir diplomata 20 yıl hapis talep edildi.

Federal savcılığa göre, 48 yaşındaki İranlı diplomat Esadullah Esadi, 2018 yazında İranlı muhaliflere yönelik "terörist" saldırı planının koordinatörlüğünü yaptı et en "maksimum" cezaya çarptırılmalı.

Savcılık Esadi hakkında 20 yıl hapis cezası talep ederken, üç "suç ortağı" sanığa da 15 yıldan 18 yıla varan hapis cezaları istendi.

Esadi çağrılmasına rağmen duruşmaya katılmayı reddederken, sadece diğer üç sanık hazır bulundu.

2018 yazında, İranlı muhaliflere Paris'te saldırı planı içerisinde olan İran kökenli bir çift Belçika'da yakalanmıştı.

500 gram el yapımı patlayıcı madde de ele geçirilirken, aynı soruşturma kapsamında Almanya’da İranlı bir diplomat gözaltına alınmıştı. Yakalananların, Paris’te 30 Haziran 2018'de yapılan Halkın Mücahitleri’nin siyasi kanadı İran Ulusal Direniş Konseyi’nin yıllık kongresine yönelik saldırı planı içinde oldukları bildirilmişti. Fransa’da da bu dosya kapsamında gözaltına alınanlar olmuştu.

Saldırı planının hedefindeki kongreye 20 bin dolayında kişi katılmıştı. Güvenlik kaynaklarına göre saldırı amacına ulaşmış olsaydı, katliam olacaktı.

Olayların yaşandığı sırada Esadi, Viyana'daki İran büyükelçiliğinde görev yapıyordu.

Fransa, Almanya ve Belçika güvenlik servislerinin Brüksel'de düzenlediği bir operasyonla boşa çıkardığı saldırı girişimi, Fransa'ya göre İran İstihbarat Bakanlığı'nca yönlendirilmişti.

Belçika savcısı da "Saldırı projesi İran adına tasarlandı. Esadi'nin kişisel bir girişimi sözkonusu değil" diyor.

Bu nedenle Anvers'teki davada esas yargılananın İran olduğu belirtiliyor. AFP'ye konuşan İranlı muhalif direniş konseyinin Belçikalı avukatı Georges-Henri Beauthier, "Açık bir devlet terörizmi ile karşı karşıyayız" dedi.

Dava iki duruşma halinde öngörüldü. İlk duruşma bu Cuma günü yapılırken, haftaya Perşembe günü de ikinci duruşma yapılacak. Kararın ise 2021 başında verilmesi bekleniyor.