BM Genel Sekreteri: Efrîn’de yaşananlar beni endişelendiriyor

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Efrîn’de yaşananlar beni çok endişelendiriyor” diyerek, BM Güvenlik Konseyi’ni çatışmaları durdurmak içim somut adım atmaya çağıracağını söyledi.

Birlemiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, yaptığı yazılı açıklama ile Efrîn ve Doğu Guta’da yaşananlara dikkat çekerek, savaşın taraflarına BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye’deki dönük aldığı ateşkes kararına uyma çağrısı yaptı.

‘EFRİN’DE YAŞANANLAR BENİ ENDİŞELENDİRİYOR’

“Yaşanan saldırılardan kaynaklı Doğu Guta ve Efrîn’den göçe zorlanan insanların yüz yüze kaldığı çaresizlik ve yaşananlar beni çok endişelendiriyor” diyen Genel Sekreter Guterres, BM Güvenlik Konseyi’nin aldığı ateşkes kararına uyulmamasının kendisini üzdüğünü ve tedirgin ettiğini söyledi.

Çatışmaların tüm taraflarına uluslararası insan hakları ve insani hukuka uyma çağrısı yapan Guterres, “Çatışma bölgelerindeki sivillerin tahliyesi güvenli, gönüllü ve uluslararası insan hakları uygun bir kapsamda gerçekleştirilmeli ve bu insanların korunması haklarına sıkı sıkıya bağlı kalınmalıdır” dedi.

‘BM GÜVENLİK KONSEYİNİ SOMUT ADIM ATMAYA ÇAĞIRACAĞIM’

BM Güvenlik Konseyi’ni yaşanan trajediye son vermesi için somut adım atmaya çağıracağını söyleyen Gutteres, “BM ve ortakları, ihtiyaç sahibi herkese yardım edilmesi için tamamen seferber edildi. BM’nin her alanda güvenli ve engelsiz insani yardım sağlaması için tüm taraflara çağrı yapıyorum” diye ekledi.

ÇATIŞAMALARA SON VERME ÇAĞRISI

Savaşın taraflarına BM Güvenlik Konseyi’ni aldığı ateşkes kararına uyulması ve siyasi çözüm çağrısı yapan Gutteres, devamla şunlara dikkat çekti: “Suriye’deki sivilleri korumak, yaşanan trajediyi hafifletmek, çatışmamalardan kaynaklı yaşanacak daha fazla istikrarsızlığı önlemek ve çatışmaların temel nedenini ele almak için hızlı bir şekilde adım atmamız gerekiyor.”