BM yine Suriye’de ateşkes için uyardı

BM, insani ateşkes çağrısı yapılan geçtiğimiz haftadan bu yana Suriye’deki çatışmaların daha da arttığı ve insani krizin büyük boyutlara ulaştığı uyarısında bulundu.

BM Suriye İnsani Yardım Koordinatörü Ali El Zatari’nin 6 Şubat’taki çağrısında, acilen ateşkes ilan edilmemesi halinde insani krizin büyüyeceği uyarısı yapılmıştı. Ancak aradan geçen sürede başta Türkiye olmak üzere tarafların ateşkes yerine saldırıları arttırma yoluna gittiği görüldü.

BM Koordinatörü Ali el Zatari tarafından bugün yapılan açıklamada ise, çatışmaların aradan geçen 6 günde arttığına dikkat çekilerek, iç savaşın başından bu yanaki ‘en kötü dönemlerin yaşandığı’ uyarısı yapıldı. El Zatari, çatışmalar nedeniyle yüzlerce sivilin yaşamını yitirdiğini ve büyük göç hareketlerinin meydana geldiğini vurguladı.

El Zatari, bombardımanlar nedeniyle çok sayıda sivil altyapı tesisinin zarar gördüğünü, bunlar arasında sağlık merkezleri ve hastanelerin de olduğunu dile getirdi. El Zatari, taraflara yeniden çağrıda bulunduğunu ve seslerine kulak verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Suriye’de  Türkiye’nin Efrin işgal saldırılarının yanı sıra rejimin İdlib ve Doğu Guta’daki operasyonlarında yüzlerce sivilin yaşamını yitirdiği biliniyor.

Son olarak Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından bugün yapılan açıklamada, çatışan taraflara ‘itidal’ çağrısı yapılmıştı. BM İnsan Hakları Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin tarafından Cumartesi günü yapılan açıklamada da, sivil ölümlerine dikkat çekilmişti.

Yine Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yapılan açıklamada, çatışmalar nedeniyle tıbbi yardımların gönderilemediği kaydedilmişti.