Cizre Özerk Yönetimi Türkiye’ye baskı uygulamaya çağırdı!

Cizre Bölgesi Demokratik Özerk Yönetimi, uluslararası toplumu Türk devletinin sivilleri hedef alan katliamlarına son vermesi ve ateşkese uyması için baskı yapmaya çağırdı.

Hesekê’de bulunan meclis binasında basın toplantısı yapan Cizre Bölgesi Demokratik Özerk Yönetimi, başta BM olmak üzere uluslararası topluma çağrıda bulundu.

Açıklama, Özerk Yönetim Meclisi Eşbaşkanı Telet Yûnis tarafından okundu. Açıklamaya göre, Türk işgal saldırıları sonucu 22’si çocuk 235 sivil hayatını kaybetti 677 sivil yaralandı, en az 300 bin kişi göçe maruz kaldı.

22'Sİ ÇOCUK 235 SİVİL KATLEDİLDİ

Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Tüm dünya, Türk devleti ve onun güdümündeki çete gruplarının farklı halk ve inançların bir arada yaşadığı Kuzey ve Doğu Suriye’nin köy ve kent merkezlerine dönük hukuk ve ahlak dışı saldırılarını görüyor. Bu saldırılar ile birlikte en az 300 bin kişi göç etmek zorunda kaldı. Yine 22’si çocuk 235 sivil şehit oldu ve 677 sivil de yaralandı. Halen enkaz altında bulunan şehit cenazeleri var ve Serêkaniyê’de onlarca sivil tedavi edilmeyi bekliyor.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence öncülüğündeki heyet, 17 Ekim 2019 günü Ankara’da ateşkes anlaşmasına vardıklarını duyurdu. Bu anlaşmaya göre çatışmaların 120 saat durması ve ardından kalıcı ateşkesin sağlanması öngörülüyordu. QSD güçleri de Özerk Yönetim gibi, sivillerin korunması ve Türk devletinin saldırılarında bir insanlık krizinin önüne geçilmesi için anlaşmayı kabul etti. QSD, ateşkes üzerinden geçen 2 gün boyunca ateşkes anlaşmasına bağlı kalmıştır. Ancak Türk devleti ve çeteleri, Serêkaniyê ve çevresinde sivil katliamları hedefleyen saldırılarını savaş uçakları ve ağır silahlar ile halen sürdürmektedir.

Ateşkes ilanının üzerinden geçen 2 gün içerisinde Türk devletinin saldırılarında 17 kişi şehit oldu ve 24 kişi yaralandı. Ayrıca Türk devletine savaş uçakları ile topçu atışları ile yapılan bombardımanlarda enkazlar altında şehit ve yaralılar bulunmaktadır. Türk devletinin devam eden saldırıları nedeniyle sağlık ve acil kurtarma ekipleri bölgeye ulaşamıyor.

Bu temelde, ateşkesin arabulucusu ABD, BM, uluslararası toplum ve tüm dünya halklarına, Türkiye’ye sivillere dönük saldırılarını durdurması ve ateşkese uyması için baskı uygulamaya çağırıyoruz.”