Cumhurbaşkanlığı ve Danimarka Büyükelçiliği casusluk merkezleri

Danimarka’nın en yüksek tirajlı gazetelerinden Berlingske, Türkiye Cumhurbaşkanlığı ve Danimarka Büyükelçiliğinin Danimarka’daki Kürtleri fişlemek için bir casusluk merkezi gibi çalıştıklarını yazdı.

Berlingske’de Çarşamba günü yayınlanan “Adlarını verirseniz tabii ki tutuklarız” başlıklı makalede Türk devletinin fişleme faaliyetleri ele alındı.

Gazete redaksiyonu Türkçe bilen bir kişiden Türk Cumhurbaşkanlığının İletişim Merkezi’ne (CİMER) telefon açarak Danimarka’da yaşayan ve PKK’ye destek veren Kürtleri ihbar etmesini istedi.

Söz konusu kişi, Danimarka’da protesto gösterileri yapan PKK sempatizanlarını ihbar etmek istediğini söyledi. Sarayda telefonu cevaplayan kişi, sözlü olarak yapılan ihbarları kabul etmediğini, yazılı olarak gönderilmesini ve durumu terörle mücadele birimlerine de bildirmesini istedikten sonra şunları söyledi:

“Eğer sen onların adlarını bildirmezsen Türkiye’ye özgürce giriş çıkış yaparlar. Ama adlarını verirsen tabii ki Türkiye’ye geldiklerinde tutuklanırlar. Ancak adlarını bilmezsek bir şey yapamayız.”

Gazeteye göre Saraydaki kişi, sadece Danimarka’dan değil Avrupa’nın her tarafından kendilerine ihbarların yapıldığını belirterek “Bu kişiler için insanların bize telefon etmeleri normal. Ama bunu internet üzerinden yapmalısın ve sonra biz soruşturmayı başlatırız” diyor.

Aynı kişi daha sonra da şikayet ettiği kişilerin hangi derneklerle ilişkisi olduğunu bildirmesini de isterken, alacakları bilgileri MİT’e ileteceklerini söylüyor.

İhbarda bulunacağını söyleyen kişi, hizmetleri karşılığında kendisine bir şey ödenip ödenmeyeceğini de soruyor. Saraydaki memur “Bilmiyorum, eğer bir şey söylersem yanlış olur” cevabını veriyor.

Saray memuru, ihbar edilecek kişilerin ad ve soyadlarının yanı sıra adreslerini tesbit etmesini, hangi çalışmalarını yaptıklarını ve PKK’ye nasıl destek verdiklerini de bildirmesini istiyor.

Şikayet etmek isteyen kişi, 18 yaşından küçük olanları şikayet edip edemeyeceği sorusunu da soruyor. Sarayın memuru her hangi bir yaş sınırı olmadığını söylüyor.

Gazeteye göre PKK’lilerin “Danimarka’da serbesçe çalışma yürütmelerine karşı ne yapmak geretiği” sorusuna da şu yanıt verildi: “Büyükelçliğie gidip şikayet edebilirsin. Eğer onlar Türk vatandaşıysa şikayet edebilirsin. Onlar gereğini yaparlar”