DAİŞ cephe savaşında yenildi ama zihniyeti sürüyor

Siyasetçi ve araştırmacı Dozdar Hemo, DAİŞ'in cephe savaşında yenildiğini ama zihniyetinin devam ettiğini belirterek, "Bundan dolayı DAİŞ'in tamamen yok olduğunu söyleyemeyiz" dedi.

Kürt savaşçıları 2013 yılından bu yana DAİŞ çetelerinin vahşetine karşı insanlık savaşı veriyor. Siyasetçi ve araştırmacı Dozdar Hemo, DAİŞ'in Suriye'deki yenilgisi, Türk devletinin "güvenli bölge" ısrarını ve Suriye coğrafyasında Kürtlerin rolü hakkında ANF'ye önemli değerlendirmelerde bulundu. Özgürlük savaşçılarını selamlayarak konuşmasına başlayan Hemo, DAİŞ çetelerinin yenilgisine ilişkin şunları belirtti: "2014 yılında DAİŞ çetelerinin adları duyuldu. Vahşi, terörist bir grup olarak tanındılar. Şengal'de katliam yaptılar. Bir güç çıktı ve DAİŞ çetelerine çıkarsız bir şekilde durdu. DAİŞ'e karşı tarihimizi, kültürümüzü ve değerlerimizi savunacağız dediler. Bunlar sadece Kürt savaşçılardı.

DAİŞ vahşetine karşı insanlığı, Êzidîleri, Ortadoğu kültürünü ve Kürtleri savundular. Bu direnişten önce 300 DAİŞ’çi 24 saatte 4 bin Irak askerini Musul'dan çıkardılar, Kürtler DAİŞ'e karşı nasıl duracak? Ama gerçekte 12 HPG,YPG ve YPJ savaşçının Şengal'e gitmesi DAİŞ terörünü durdurabildi. O günden bu yana sadece Kürt güçleri sırtını demokratik ulusa dayadılar. Dünya DAİŞ'e karşı bir direnişin olduğunu gördü. Bunun örneği de Kürt savaşçılarıydı. Bu Kobanê'de somutlaştı. 2015 yılından bu yana Kürtler DAİŞ'e karşı adım adım başarı kazandılar. Daha sonra Minbic, Tebqa, Reqa özgürleştirildi" diye konuştu.

'GÜVENLİ BÖLGE'Yİ GÜNDEMLEŞTİRMEK İŞGAL AMACI TAŞIYOR

DAİŞ'in tamamen bittiğine dair yapılan değerlendirmelere de değinen Hemo devamla şunları kaydetti: "Kürt savaşçıları 2013 yılından bu yana DAİŞ'e karşı büyük bir savaş verdiler. Şimdi herkes DAİŞ'in bitişini seyrediyor. Askeri anlamda Suriye topraklarında yenildiler. Ama kesin olarak DAİŞ'İn bittiğini söyleyemeyiz. Çünkü şu an Irak'ta Kerkük ve Diyala'da DAİŞ var. Sine, Libya çöllerinde hala varlar. DAİŞ'in arkasında bir düşünce vardı. Arkasında olan insanlar vardı ve onlar hala DAİŞ'e inanıyor. Kürt savaşçıları artık Suriye halkları ile birlikte yeni bir mücadele sürdürecek. Bu mücadele hem DAİŞ hücrelerine, hem de DAİŞ bilincine karşı bir mücadele olacak."

Türk devletinin 'güvenli bölge' talebinin işgal amacı taşıdığını söyleyen Hemo, "Her şeyden önce güvenli veya tampon bölge söylemleri doğru değil. Ne güvenliği, kim güvenlik istiyor? Zaten Kuzey-Güney Suriye ve Rojava bölgesi güvenlikli. Şuan binlerce Suriyeli o bölgede yaşıyor. Kürt, Arap, Ermeni, Çeçen, Türkmen birlikte yaşıyorlar. Güvenli bölge adı altında yeni bir işgal girişimi var. Efrîn'i dünyanın gözü önünde tank ve toplarla işgal ettiler. Yıllardır bu bölgeler güvenli ama şimdi işgal etmek istiyorlar. Bu bölge yeni bir sisteme sahip. Siyasi, ekonomi anlamda yönetimi var. Savunma güçleri var. Kuzey-Güney Suriye halkı demokratik özerk yönetim sistemde huzurlu bir şekilde yaşamını sürdürüyor. Hiç bir sorunları yok. Türk devleti güvenli bölge adı altında bölgeyi işgal etmek istiyor" diye konuştu.