DAİŞ çeteleri Kuzey Suriye'de yargılanmalı

Kürt partileri, DAİŞ çetelerinin Suriye sınırları dışında yargılanması yönündeki görüşleri kabul etmediklerini belirterek, yargılanmanın Kuzey ve Doğu Suriye’de yapılması gerektiğini kaydetti.

Fransa Adalet Bakanı Nicole Belloubet, Perşembe günü yaptığı konuşmasında, DAİŞ çetelerinin yargılanması için oluşturulacak uluslararası mahkemenin Irak'ta olabileceği konusunda görüşlerin olduğunu belirtmişti.

Dün Qamişlo’da bir araya gelen Kürt partilerinin temsilcileri, düzenledikleri basın toplantısında bu görüşü benimsemediklerini, kurulması planlanan mahkemenin Suriye sınırları içerisinde olması gerektiğini kaydetti.

ANHA Haber Ajansına konuşan Suriye Kürtleri Demokratik Birlik Partisi (Yekîtî) Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Meşayix, “DAİŞ çetelerinin yargılanması amacıyla kurulacak olan mahkemenin Suriye sınırları dışında olmasını kabul etmiyoruz. Mahkemenin uluslararası gözetimde, Kuzey ve Doğu Suriye bölgesinde kurulmasını ve çetelerin suç işledikleri bölgelerde yargılanmasını istiyoruz. Bu konu üzerine kendi aramızda da tartışarak belirli bir formasyona kavuşturacağız” dedi.

Uluslararası hukuk kuralları yerine kendi hukukuna göre çeteleri yargılayan Irak’ta, şimdiye kadar Iraklı ve yabancı uyruklu çok sayıda çeteye idam cezası verildi.

Irak hükümeti, 11 Nisan 2019 tarihinde QSD'nin Suriye bölgelerinde tutukladığı DAİŞ çetelerinin Irak'ta yargılanmasını ve bunun karşılığında milyar dolarlar istemişti.

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) 23 Mart tarihinde düzenlediği basın toplantısında, DAİŞ'in Suriye’deki toprak hakimiyetinin bitirildiğini, binlerce Iraklı ve yabancı uyruklu çetenin ellerinde tutuklu bulunduğunu açıklamıştı.