DAİŞ çetelerinin Frankfurt-Reqa hattı

Reqa'yı özgürleştirme hamlesi sırasında DAİŞ'ten kaçarak YPG'ye sığınan Çermikli Yunus Susam, Frankfurt"tan Reqa'ya uzanan 'cihad' yolculuğunu anlattı.

Amed'in Çermik ilçesinin bir köyünde 1992'de doğan Yunus Susam, henüz üç aylıkken ailesiyle birlikte Almanya’ya göç etti. Namazında niyazında olan ailesinin yetiştirdiği Yunus, Almanya'daki Türk camilerinde namaz kılarken iki kişi ile tanışıyor.  Yunus bir anda kendisini Alman hocaların verdiği davet denilen toplantılarda buluyor.

Yunus, sonrasını şöyle anlatıyor: "Biri Afgan diğeri de Diyarbakırlıydı. Onlar sayesinde Ebu Hamza ve diğer radikal örgütlerle tanıştım. Onların davetlerine baktım. Önceleri Türk camisine gidiyordum. Sonra Arap camisine gitmeye başladım. Arap camilerine gittikten sonra bu camilerde örgütlendirilen davetlere katılmaya başladım. Bu camiler şahıs ve kültür dernekleri gibi dernekler tarafından açılan camilerdir. Bu camilerde yapılan toplantılara katılmaya başladım. Başka yerlerde yapılan toplantılara gidiyordum. Bu toplantılar, Ebu Hamza olarak bilinen Alman hocanın toplantılarıydı.

Ebu Hamza’nın gerçek adını Biewolf olarak biliyorum. Almanya’nın çeşitli şehirlerinde büyük toplantılar düzenliyordu. Onlarla birlikte –onların ideolojisi DAİŞ’e yakın- DAİŞ’in videolarına bakmaya başladık. Onların DAİŞ ile ideolojisi aynı. Onlarda ne varsa aldık. İyi şeyler yaptıklarını sandık o yüzden hiç düşünmedik.

FRANKFURT TOPLANMA MERKEZİYDİ

Bu davetlere DAİŞ’liler de geliyordu. Onlar topluyorlardı, bazıları gidebiliyorlardı bazıları gidemiyordu DAİŞ’e. Örneğin her yerden gelip Frankfurt’ta toplanıyorlardı. Davet ediyorlardı, sonra da tanışıyorlardı. Yeni gelen kişilere önce güvenmiyorlardı. Kısa zaman içinde örgütleyerek gönderiyorlardı.

BİR KAÇ AY SONRA REQA'YA

Frankfurt’ta ilk önce Facebook üzerinden Ebu Cenna diye biriyle tanıştım. O beni DAİŞ’e davet ediyordu. Onlar gibi düşünmeye başladım. Sonra Frankfurt’tan İstanbul’a gittim. Ebu Cenna’nın söylediği yerde ve otelde iki hafta kaldım. Fatih semtinde bir oteldi. İki hafta sonra bana kaçakçı gönderdi. 4- 5 kişinin olduğu arabayla Hatay’a gittik. Hatay’da kaldığımız evin tümü DAİŞ’liydi. Orada bir gün kaldık. Sonra o kaçakçı bizi İdlib taraflarına geçirdi. İdlib’te Cephet El-Nusra tarafına geçtik. Onlar birbirleriyle çalışıyorlar. Üç gün birlikte sınırdan geçtiğimiz Afgan ile Pakistanlı Cephet El-Nusra militanın evinde kaldık. Sonra İdlib’e geçtik, orada bir evde kaldık.

Ardından Ebu Cenna’nın bağlantılı bir araba geldi ve o arabayla Hama’da Liva Aksa ismindeki DAİŞ’li grubun yanına geçtik. Biraz bekledikten sonra Reqa’ya geçtim. Reqa’da bir ay askeri eğitim aldım. Sonra tekrar Hama'ya döndüm, orada da bir ay daha askeri eğitim aldım.

EBU HANZALA'NIN CİHAD DERSLERİ

Çok kitap okumadım ama video izletiyorlardı. Kitaplar da tevhit dersleriı, Halis Bayuncuk yani Ebu Hamza’nın kitapları. Ebu Hanzala’nın kitapları Türkçe bilen bütün bölgelerde yayılmış durumda. Daveti ve kitabı videolar sayesinde dağıtılmış durumda. Sadece Türkçe değil Almanca, İngilizce tercüme eden var. Avrupa, Azerbaycan, Türkiye her yere yayılmış. Özellikle Türkçe bilen her yer.

REQA'DAN KAÇMA ARAYIŞI

Reqa'da Mazafa denilen evlere geçip orada bir ay kaldım. Sivil dolaşıyorduk. Bir ay sonra onlardan ayrılarak camilerde yattım. Sonra Reqa’dan çıkmak için yol aradım. Ailem de dönmem için ısrar ediyordu. Camilerde bir ay kaldıktan sonra YPG’ye gelip sığındım. Aslında askeri eğitim alırken çıkmak istedim ama çıkanları öldürüyorlardı."

GELİN YPG'YE TESLİM OLUN

DAİŞ’nin içinden kaçmak isteyen çok kişinin olduğunu belirten Susam, şu çağırıyı yaptı: "Gelip YPG’ye teslim olun. Hiçbir şekilde zor durumda kalmayacaklar. Size iyi davranacaklar. Gitmek istediğiniz yere sizi gönderecekler. Burada hep iyi muamele gördüm."

Bundan sonra normal hayatıma devam etmek istediğini söyleyen Susal, "Ailemden en çok annemi özledim. Akrabalarımı, kardeşlerimi işte ailemi özledim. Kardeşlerim, annem ve babamın, emin ellerde olduğumu bilmelerini istiyorum.”