DAİŞ karşıtı forum: Çözüm yolu Rojava modeli

Amûdê’de düzenlenen uluslararası DAİŞ forumunun ikinci gün oturumlarında, DAİŞ zihniyetine karşı tüm halklar ve inançların haklarının güvenceye alınması gerektiğine dikkat çekildi.

DAİŞ forumu, Rojava Stratejik Araştırmalar Merkezi (NRLS) tarafından Qamışlo’nun Amûdê ilçesinde düzenlendi.

Cumartesi günü başlayan forumun ikinci gününde bir çok seminer verildi. İkinci oturumda DAİŞ terörünün kültürel ve inanç boyutu ele alındı.

Sunumlarda özellikle ezilen halkların tüm halk ve inançlarının koruma altına alınabilmesi için Rojava’daki toplumsal mutabakat ve Özerk Yönetim tecrübesinin esas alınması gerektiğine dikkat çekildi.

Paris Üniversitesi’nden Mensûr Teyfûrî, DAİŞ çetelerinin ortaya çıkışı ve verilen mücadeleye ilişkin sunumunda, tüm tarafların DAİŞ ile mücadelede doğru yöntemler kullanması gerektiğini söyledi. Teyfurî’ye göre İslam dininin çarpıtılmasına izin verilmemeli.

Kahire Amerika Üniversitesi’nden akademisyen Dr. Amy Austin Homales, DAİŞ çetelerinin köleleştirdiği kadınları batılı devletlere karşı saldırılarda kullandığını söyledi.

Homales, “DAİŞ felsefesiyle kadınların bağımsızlığı ve tüm haklarını yok etmek istiyor. DAİŞ'in bir diğer başlıca amacı ise kadınları İslam hükümleri altında köle yapmaktır" dedi.

DAİŞ çetelerinin kadınların toplumdaki tüm rollerini yok ettiğini vurgulayan Homales, tüm uygulamaların ise İslam dini adı altında yapıldığını ifade etti. Homales, son olarak DAİŞ’e katılan tüm yabancı ülke vatandaşı kadınların ülkeleri tarafından alınması ve yargılanması gerektiğini söyledi.

ABD Kongresi eski üyesi Thomas Garrett, Kuzey ve Doğu Suriye’de tüm halk ve inançların ortak yaşamına dayalı yönetim sisteminin çok olumlu olduğunu belirtti.

Garret , “Dünyadaki tüm ülkelerde farklı inanç ve azınlık halklar bulunuyor. Herkesin bu inanç ve halklara saygı duyması gerekir” dedi.

DAİŞ çetelerinin Suriye ve Irak’taki azınlıkları yok etmeyi amaçladığını belirten Garret, “Kuzey ve Doğu Suriye’deki demokratik toplumda her yurttaşın halklarını koruması ve doğal hakları ile yaşaması garanti altına alınır” ifadelerini kullandı.

Garret, Kuzey-Doğu Suriye Federasyonu projesine dikkat çekerek, “Bu sistem başarılıdır. Çözüm yolu olmalıdır. Çözüm bu sistemde olduğu gibi bireysel irade ile sağlanır, dış güçler ile değil” dedi.

HDP Milletvekili Hüda Kaya ve Din Alimleri Birliği Eşbaşkanı Mislim Mihemed Xerzî ise DAİŞ zihniyetinin yok edilmesi için demokratik İslam’ın çare olduğunu ifade etti.