DAİŞ’in başı Ankara’da

DAİŞ çetesinin yeni başı Muhammed Abdurrahman El Mevla El Selbi, bir yıldır Antep ve Ankara’da MİT gözetiminde tutuluyor.

DAİŞ çetesinin Bağdadi’den sonraki yeni başı El Selbi, Antep ve Ankara’da MİT denetiminde DAİŞ’i yeniden örgütlüyor ve Irak’da yeni bir cephe açmaya hazırlanıyor.

Türkiye ve DAİŞ ilişkileri konusunda şimdiye kadar birçok belge ve tutuklu DAİŞ çetesinin itirafı yayınlandı, ancak Bağdadi sonrası DAİŞ’in tamamen Türkiye’nin kontrolünde tutulduğu netleşiyor. ANF’nin güvenilir kaynaklardan edindiği bilgilere göre; DAİŞ çetesinin yeni başı Emir Muhammed Abdurrahman El Mevla El Selbi, Türkiye’de. MİT denetiminde Antep ve Ankara’da çalışmalarını sürdürüyor ve DAİŞ’i yeniden örgütlüyor.

BİR YILDAN FAZLADIR TÜRKİYE’DE

DAİŞ’te Hacı Abdullah ve Abdullah Kardaş isimleriyle tanınan El Selbi, 2017’nin ilk aylarında Türkiye’ye gitmek üzere İdlib’e geçti fakat 2017 sonlarında DAİŞ içindeki ideolojik-akidevi konularda yaşanan çelişkilerden dolayı Dêrazor’da örgütün kontrolü altındaki topraklarda Bağdadi’nin üst düzey emirlerle gerçekleştirdiği toplantılara katıldı. 2017 sonlarında yeniden İdlib’e, oradan da Türkiye’ye geçti.

BİR YILDIR TÜRKİYE’DEN HİÇ ÇIKMADI

El Selbi, yaklaşık bir yıldır Türkiye’den çıkmıyor. Antep ve Ankara’da karargahları bulunuyor ağırlıkta ağırlıkta Antep’te kalıyor. MİT denetiminde güvenilir DAİŞ elemanlarıyla toplantılar düzenleyerek çeteyi yeniden örgütlüyor.

15 KASIM’DA ANTEP’TE TOPLANTI

Selbi, Antep’te 15 Kasım 2019’da DAİŞ’in Türkiye, Irak ve Suriye’den 13 üst düzey elemanıyla toplantı yaptı. MİT’in kontrolünde yapılan bu toplantıda alınan bazı kararlar şöyle:

* Suriye’de Türkiye’nin diğer çeteleriyle oluşturulan hücreler ve DAİŞ’in gizli hücrelerinin başta QSD olmak üzere Suriye’deki demokratik güçlere, sivillere saldırılarını sürdürmesinin yanı sıra rejime karşı da saldırılar geliştirilmesi planlandı.

* Irak’ın yüzde 4'lük alanını kapsayan Selahaddin, Ninova, Anbar vilayetleri arasında yer alan ve büyük bölümü çöl olan El Cezire bölgesine DAİŞ elemanlarının gönderilmesi. Suriye ve Türkiye’den bazı DAİŞ elemanları ile Avrupa’dan Türkiye’ye gelecek "muhacirler"in bir bölümünün bu bölgeye sevkiyatı planlandı.

TÜRKİYE İLE ORTAK TASFİYE OPERASYONLARI

El Selbi ve ekibi, MİT ile ortak planlamalar yaparak, DAİŞ’in işine yaramayan eski üyeleri, DAİŞ’ten ayrılmak isteyenleri veya 'halife’den hoşnut olmayanları, Türk polisi marifetiyle gözaltına alıp tutukluyor. Örneğin Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından Ekim 2019 sonlarında gerçekleştirilen ve “DEAŞ terör örgütüne yönelik 21 ilde 26 operasyon gerçekleştirildi ve toplam 100 şahıs yakalanarak gözaltına alındı” diye duyurulan operasyon da DAİŞ ve MİT organizasyonuydu. Böylece hem DAİŞ içindeki çelişkilere son verip El Selbi ve ekibini hâkim kılınıyor hem de Türkiye’nin uluslararası alanda “DAİŞ’e karşı mücadele ediyorum” propagandasına malzeme üretiliyor.

EBU ZEYD’İN IRAK’A İADESİ DE BÖYLE

QSD’nin elindeki DAİŞ’lilerin anlatımlarına göre örgüt içinde radikal ya da harici olarak isimlendirilen kanatla, “muhalif” olarak isimlendirilen El Kaide çizgisine yakın kanat arasındaki çekişmelerin galibi “muhalif” kanattı ve El Selbi de bu grupta yer alan DAİŞ üst düzey emirlerinden biriydi. DAİŞ’liler, Şubat 2018’de Türkiye’de "yakalanıp" Irak’a teslim edilen Ebu Zeyd Iraki’nin (İsmail İthavi) ideolojik olarak radikal guruptan olduğu için 2017’nin sonlarında DAİŞ tarafından hakkında tutuklama emri çıkarıldığını söyledi. Tutuklama emri nedeniyle DAİŞ’ten kaçarak önce İdlib’e gittiğini burada DAİŞ istihbaratının yoğun olması nedeniyle Türkiye’ye kaçtığını belirten DAİŞ’liler, burada El Selbi’nin ekibi ve MİT planlamasıyla yakalanarak Irak’a teslim edildiğini kaydetti.

KARDEŞİ TÜRKMEN CEPHESİ’NDE

Bağdadi’nin ölümünden sonra DAİŞ tarafından yeni 'halife' ilan edilen Ebu İbrahim Haşimi El Kureyşi olarak adlandırılan Muhammed Abdul Rahman El Mevla El Selbi (Hacı Abdullah, Abdullah Kardaş) Til Aferli bir Türkmen. El Selbi’nin kardeşi Adil Selvi, Irak Türkmen Cephesi’nin Türkiye çalışmalarını yürütüyor.