Dargeçit'te onlarca kişiye ait toplu mezar bulundu-YENİLENDİ

Mardin'in Dargeçit ilçesine bağlı Akyol köyünün Gulbiş mezrasında bir mağarada insana ait çok sayıda kemik bulundu. Toplu mezarı bulan kayıp yakını, en az 30 kafatası saydığını söyledi.

Mardin'in Dargeçit ilçesine bağlı Akyol köyünün Gulbiş mezrasında bir mağarada insana ait çok sayıda kemik bulundu. Kemiklerin 90'lı yıllarda JİTEM tarafından kaçırılarak katledilen kişilere ait olduğu sanılıyor. Aynı mıntıkada bulunan Altınoluk köyünde ikamet eden bir köylünün ulaşarak çektiği görüntülerde insan uzuvları ve kafataslarının olduğu görülüyor. ANF'ye konuşan söz konusu kişi, definecilerin kazı çalışması yaparken denk geldikleri kemiklerin görüntüsünü kendisinin çektiğini söyledi.

Kürdistan'da 90'lı yıllarda devlet eliyle kurulan ve yönetilen JİTEM’in binlerce Kürdü kaçırıp katlettikten sonra toplu mezarlara gömdükleri ortaya çıkmıştı. Yine asit kuyularına ve katledildikten sonra mağaralara atılanların insanların kemiklerine de yıllar sonra ulaşılmıştı. Bugün Dargeçit'in Akyol köyüne bağlı Gulbiş mezrasında bulunan kemiklerinde 90'lı yıllarda JİTEM'in kaçırarak katlettiği Kürdistanlılara ait olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

'EN AZ 30 KAFATASI SAYDIM'

Kayıp yakını, 1993 yılında JİTEM tarafından kaçırılarak katledilen bir kişinin oğlu olduğunu söyledi. 'Faili meçhul' bir babanın oğlu olarak bu tür durumlara duyarlı olduğunu belirten kayıp yakını, şöyle konuştu: "Kemiklerin bulunduğu bölge, benim ikamet ettiğim Altınoluk köyünün yakınlarında olan Akyol köyünün Gulbiş mezrasında bulunan bir mağarada. Defineciler kazı yaparken kemiklere rastlamışlar ve geri çekilmişler oradan. Benim bu durumdan haberim olduğu gibi gidip görüntüleri çektim. En az 30 kafatası saydım. Bunların, 90'lı yıllara ait olduğunu düşünüyorum çünkü daha önce Dargeçit'te benzer toplu mezarlar bulundu."

'SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU'

Kemikleri görüntüledikten sonra savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu kaydeden kayıp yakını, "Kemikleri görüp kayda aldıktan sonra savcılığa suç duyurusunda bulundum. Yarın, savcılık ve jandarmadan oluşan bir ekip ile kemiklerin bulunduğu mağaraya gelinecek ve araştırmalar yapılacak. Alınan doku örnekleri ve benzeri bulgulardan sonra kemiklerin kimlere ait olduğu veya ne zaman katledildikleri anlaşılacaktır."