De Mistura, Astana’yı Cenevre’ye taşıyor

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, yaptığı bir dizi görüşmelerin ardından Türkiye, Rusya ve İranlı yetkililerle Cenevre’de bir araya gelecek.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura’nın bürosundan yapılanan açıklamaya göre, özel temsilci de Mistura 18-19 Haziran tarihlerinde Astana görüşmelerinin garantör ülkeleri olan Türkiye, Rusya ve İranlı yetkililerle Cenevre’de bir dizi görüşmeler gerçekleştirecek.

Yapılan açıklamada, görüşmelerde Suriye’nin geleceği için hazırlanacak yeni bir anayasa için bir komite kurulmasının ela alınacağı ifade edilirken, daha sonra başka ülkelerle de görüşmelerin olabileceği belirtildi.

BM öncülüğünde Suriye’deki iç savaşa siyasi çözüm bulmak amacıyla 2012 yılından itibaren Cenevre görüşmeleri adı altında Suriye’nin en büyük askeri ve siyasi gücü olan Kürtler davet edilmeden 8 görüşme gerçekleştirilmişti. Son olarak 28 Kasım-15 Aralık 2017 tarihleri arasında yapılan Cenevre-8 görüşmelerinin ardından basının karşısına geçen de Mistura başarısızlık itirafından bulunmuştu.

Yaşanan bu başarısız sürecin ardından Cenevre görüşmelerini yeniden başlatmak için bir dizi çalışma yürüten de Mistura, bölgesel güçlerle yaptığı bir dizi görüşmelerin ardından Astana görüşmelerinin garantörleri olan Rusya, Türkiye ve İranlı yetkilerle Cenevre’de bir araya gelecek.

18-19 Haziran tarihleri arasında yapılacak olan bu görüşme, de Mistura, Astana görüşmelerini Cenevre’ye mi taşıyor sorusunu akıllara getirdi.