De Mistura’nın danışmanı Egeland: Başarısız olduk!

Staffan de Mistura’nın danışmanı Jan Egeland, görevinden ayrılmadan önce son defa basının karşısına geçerek, Suriye’de başarısız olduklarını söyledi.

Birlemiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın danışmanı Jan Egeland, BM Cenevre bürosunda Uluslararası İnsanı Yardım Suriye Destek Grubu’nun toplantısının ardından basına açıklamalarda bulundu. Açıklamanın başında daha öncede duyurduğu gibi bu ay sonunda görevinden ayrılacağını hatırlatan Egeland, basın toplantısına son defa başkanlık edeceğini söyledi.

‘İDLİB BİZİ KAYGILANDIRIYOR’

Son Halep saldırısını ve İdlib’de yaşananları hatırlatan Egeland, “Gelen bilgiler, Halep’te kimyasal silah kullanıldığı yönde. Bu konuda araştırma yapılacak. Eğer kimyasal silah kullanılmışsa bu bir savaş suçudur. Yine İdlib’de son yaşananlar bizleri kaygılandırıyor. Rusya ve Türkiye İdlib için yapılan anlaşmanın hala korunduğunu onayladı, bu durum sevindirici olsa da yaşananlar kaygı veriyor. Türkiye bölgedeki gruplar arasındaki anlaşmazlıkları gidermeli, Rusya ise hava saldırılarını durdurmalıdır” dedi.

Birkaç yıldan beridir Suriye savaşının kendi yaşamının büyük bir parçası haline geldiğini söyleyen Egeland, Suriye savaşının bugüne getiren nedenlere yönelik sorulara hala cevap bulamadığını ifade etti. Egeland, “Suriye’de yüzbinlerce insan hayatını kaybetti. Bundan daha fazlası yaralandı. 12 milyon evini terk etmek zorunda kaldı” ifadelerini kullandı.

‘BAŞARISIZ OLDUK’

Grup olarak Suriye’de iki misyonlarının olduğunu dile getiren Egeland, “Misyonumuzdan birisi insanı yardım ulaştırmak, diğer ise sivilleri korumak. Açıkça söyleyebilirim ki; sivilleri korumak anlamında başarısız kaldık” diye ekledi.

BM’nin Halep’e saldırı düzenleyen grupları oraya kimlerin gönderdiğini araştırmaya başladığını söyleyen Egeland, bu grupların İdlib’deki tampon bölgeden gitme ihtimallerinin olduğunu dile getirdi.

Bir gazetecinin Cenevre görüşmeleri üzerine sorduğu soruyu da yanıtlayan Egeland, “Belki insani yardım anlamında başarılı olduk diyebiliriz ama şiddetin engellenmesi ve sivillerin yeterli derecede korunması noktasında kesinlikle başarısız olduk” ifadelerini kullandı.