Demirtaş'ın duruşması görüldü

HDP'nin rehin tutulan eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın duruşması görüldü. Demirtaş, açlık grevindeki Leyla Güven'i selamladı. Mahkeme, 'görevsizlik' kararı vererek, dosyayı İstanbul 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. 

Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde HDP'nin rehin tutulan Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, 2015 yılında dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'na 'hakaret ettiği' iddiasıyla yargılandığı davanın duruşması İstanbul 47’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmayı HDP milletvekilleri Mahmut Toğrul, Ali Kenanoğlu ve Dılşad Canbaz, HDP il ve ilçe yöneticileri ile çok sayıda kişi izledi. Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) üyesi avukatlar da duruşmada bulundu. Demirtaş, duruşmaya SEGBİS ile katıldı. 

HAKİME TEPKİ

Duruşma avukat ve Mahkeme Hakimi Bekir Nabi Çelen arasında yaşanan tartışma ile başladı. Çelen, bazı izleyicilerin dışarı çıkmasını, milletvekillerinin de arka sıraya geçmesini istedi. HDP Milletvekili Mahmut Toğrul, milletvekili olduğunu ve arka tarafta yer olmadığını dile getirdi. Mahkeme Hakimi Çelen’in “Milletvekili olabilirsiniz ama arkaya geçeceksiniz” demesi üzerine Avukat Fırat Epözdemir, “Burada bir AKP’li vekil olsaydı bunu yapamazdınız. Sizi bir gün sonra buradan gönderirlerdi” diyerek tepki gösterdi.

HAKİM, DURUŞMADAN ÖNCE KARARINI AÇIKLADI

Mahkeme hakimi, duruşma başlamadan dosyada görevsizlik kararı vereceğini söyledi. SEGBİS ile duruşmaya katılan Demirtaş’ın adresinin tutanağa yazıldığı sırada mahkeme hakiminin “Daire mi" diye sorması üzerine Demirtaş, “Evet, daire. Saray değil” diye yanıt verdi.

DEMİRTAŞ, LEYLA GÜVEN’İ SELAMLADI

Demirtaş, İmralı tecridini protesto etmek amacıyla cezaevinde süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemi başlatan DTK Eş Başkanı ve HDP Milletvekili Leyla Güven’i selamladı.

Demirtaş’ın avukatlarından Ercan Kanar, hakimin duruşmadan çekilmesini istedi. 

İZLEYİCİLERE TEHDİT

Duruşma salonundan ve dışarıdan “Selo başkan”, “Siyasi tutsaklar onurumuzdur” sloganları yükselmeye başlayınca Hakim Çelen, "Siz istiyorsunuz buraya polis, güvenlik girsin. Mağduriyet yaşansın” tehdidinde bulundu.

KARAR: DAVA GÖREVİ BASIN SUÇLARINA BAKAN MAHKEMEDE

Hakim Çelen, Demirtaş’ın dava konusu sözlerinin haber ajanslarından alındığını, bundan kaynaklı da davaya bakma görevinin basın suçlarına bakan İstanbul 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde olduğuna karar verdi. 

TOĞRUL: DİZ ÇÖKMEYECEĞİZ

Duruşmanın bitmesi sonrasında yüzlerce kişi sloganlar eşliğinde Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’nden çıktı. Adliye önünde ise HDP Milletvekili Mahmut Toğrul açıklama yaptı. Toğrul, “MHP-AKP ittifakının bu ülkede yargıyı muhalifler üzerinde bir sopaya dönüştürmek istediğini görüyoruz. İki yıldan fazladır rehin tutulan eş genel başkanımız, belediye başkanımız, eş başkanlarımız rehin alınarak HDP siyaset sahnesini dışına çıkarılmak isteniyor. Ama bundan tam 81 yıl önce darağacına giderken Seyit Rıza’nın bize bıraktığı mirası, bugün de biz şiar olarak alıyoruz; diz çökmeyeceğiz" diye konuştu.

AV. EPÖZDEMİR: MAHKEME SİYASİ DAVRANIYOR

Avukat Fırat Epözdemir de, davanın hukuksuzluğuna dair bilgiler verdi. Epözdemir, mahkemenin siyasi davrandığına dikkat çekerek, nakil kararına da değindi ve "Halkın Diyarbakır’da Sayın Selahattin Demirtaş’ı  desteklemesi bir kamu düzenini etkileyecek bir sorun olarak görüldü" diye ekledi.