Dêra Zor demokrasiyle tanışıyor

Cizîr Fırtınası Hamlesi Sözcüsü Lilwa Ebdullah, özgürleştirilen Dêra Zor köylerini ziyaret ederek, hem halkın ihtiyaçlarını tespit ediyor hem de Demokratik Kuzey Suriye'yi anlatıyor.

QSD bileşeni Dêra Zor Askeri Meclisi öncülüğünde 9 Eylül'de startı verilen Cizîr Fırtınası Hamlesi'nde artık sona aşamaya gelindi. Fırat'ın doğusunu Irak sınırına kadar özgürleştiren QSD savaşçıları, kurtarılan alanlardaki arama-tarama ve mayın temizlemenin ardından güvenli alanlardaki halkın dönüşünü sağlıyor. Halkın yerleşmesiyle birlikte hem ihtiyaçları karşılanmaya çalışılıyor hem de örgütleniyor.

Dêra Zor Sivil Meclisi'nin yanı sıra Cizîr Fırtınası Hamlesi Sözcüsü Lilwa Ebdullah da halkı ziyaret edip sorunlarını dinliyor. Köyleri de tek tek ziyaret eden Sözcü Ebdullah, her köyde halkın büyük ilgisiyle karşılaşıyor. Halkın büyük bir bölümü mağduriyetlerini ve DAİŞ'in onlara yaptığı zulmü anlatıyor. Kadınlar, istedikleri tek şeyin artık evlerinde korkmadan, rahatça yaşamak istediklerini söylüyor. Sözcü Liwla Ebdullah, hamleden sonra mevcut sivil meclisin genişletileceğini, komün ve yerel meclislerin oluşturulacağını; artık halkın kendi kendisini yöneteceğini anlatıyor.

TRAVMAYI ATLATMALARI LAZIM

Sözcü Ebdullah, yıllardır DAİŞ zulmü altında yaşan halkın bu travmadan kurtulabilmesinin olanaklarını oluşturup kendilerini güvende hissetmelerini sağlamak istediklerini belirtti. Kendisi de Dêra Zorlu olan Lilwa Ebdullah, şöyle devam etti: "Bu halkın neler yaşadığını, neler hissettiğini biliyorum. Özgürleştirilen alanlara halk artık yavaş yavaş dönüyor. Bir taraftan da kış geliyor. Halkın birçok ihtiyaçları var. Halkın içinde dolaşıp hem ihtiyaçlarını tespit ediyoruz. Hem de Demokratik Kuzey Suriye modelini anlatıyoruz. Halk, demokrasiyle tanışmaya başlıyor ve anlattıklarımızdan heyecan duyup benimsiyor. Halkın kendi kendisini yönetebilecek olması ve bunun mekanizmalarının oluşturulması yöntemi, büyük ilgiyle karşılanıyor."