Dêrazor'da son 24 saatte neler oldu?

Demokratik Suriye Güçleri (QSD), Dêrazor bölgesinde DAİŞ çetelerine karşı yürüttüğü hamlenin son aşamasında önemli ilerlemeler sağladı. Stratejik bir köprü ele geçirildi, çok sayıda çete mensubu öldürüldü, siviller kurtarıldı.

Cizre Fırtınası Hamlesi kapsamında QSD savaşçılarının Irak ile sınırı olan Hecin kasabasına yönelik operasyonu hızlı ilerlemeler kaydediyor.

11 Eylül’den bu yana “terörü bitirme hamlesi” olarak yürütülen operasyonda, Irak sınırına yakın noktalarda şiddetli çatışmalar yaşandı.

Operasyonda son 24 saat içerisinde önemli bir köprü ele geçirilirken, çete saldırıları püskürtüldü ve çok sayıda sivil çetelerin elinden kurtarıldı.

ÖNEMLİ BİR KÖPRÜ KONTROL ALTINA ALINDI

QSD savaşçıları ile DAİŞ çeteleri arasında özellikle Yukarı Baxoz köyünde yoğun çatışmalar yaşandı.

Çatışmalar sonucunda QSD savaşçıları, köy ile El Bukemal kenti arasında ulaşımı sağlayan köprüde denetim kurdu. Yukarı Baxoz Köyü, Irak sınırına 6 km’lik mesafede yer alıyor.

Ancak köprünün temizlenmesi ardından çeteler yeniden saldırıya geçti. QSD Basın ve İrtibat Merkezi’ne göre QSD savaşçıları çetelerin saldırısını geri püskürterek, 6 çete mensubunu öldürdü.

İKİ ÊZİDÎ KADIN KURTARILDI

Bir yandan karadan ilerleme sağlanırken, diğer yandan özel operasyonlarla siviller çetelerden kurtarılıyor. QSD Basın ve İrtibat Merkezi’ne göre Dêrazor kırsalında özel bir operasyon gerçekleştiren savaşçılar, iki Êzidî kadını çetelerden kurtardı.

QSD Basın ve İrtibat Merkezi, kurtarılan iki sivilin Şengal’in Xanesor bölgesinden Înas Reşo (12) isimli çocuk ile Koço köyünden Melko Xidir Kotî (40) isimli kadınlar olduğunu bildirdi. Her iki kadın da ailelerine kavuşturulması için ilgili kurumlara teslim edildi.

DAİŞ çetelerinin 3 Ağustos 2014’te Şengal’e yönelik soykırım saldırıları sonucunda binlerce kadın kaçırılarak köle statüsüne indirgenmişti. Çok sayıda kadının akıbeti halen de bilinmiyor.

BİR ÇETE BAŞI YAKALANDI

18 Eylül günü ayrıca çeteler ağır bir kayıp daha verdi. Çatışmaların yoğunlaştığı noktalardan biri olan Baxoz cephesinde çete başı Ebu Hacir El-Şami, QSD savaşçıları tarafından yakalandı.