Rojavalılar işgale karşı alanlara çıktı

Rojava'nın Dêrik, Dibêsiyê ve Hesekê kentlerinde binlerce kişi, işgalci Türk devletinin saldırılarına karşı yürüdü. Halep, Amûdê ve Qamişlo'da ise işgale karşı direnişte şehit düşenler için törenler düzenlendi.

Dêrik’teki Azadî Meydanı’nda bir araya gelen binlerce kişi, “Bu toprakların sahipleri biziz, işgalci Erdoğan yargılanmalıdır”, “Şehitlerimizin ve katledilen çocuklarımızın hesabını soracağız” yazılı pankartlar ile yürüdü.

Kitle, QSD’nin direnişinin selamlandığı sloganlarla ilerledikten sonra, Şehit Bawer Gençlik Merkezi önünde miting düzenlendi. Mitingde konuşan Kongreya Star yöneticilerinden Rojîn Salih, “Kuzey ve Doğu Suriye Devrimi’nin başından bu yana işgalci Türk devleti bütün kirli yöntemlerle halkımıza saldırdı. Saldırılarındaki amacı bölge halklarının varlığını ve demokratik projelerimizi ortadan kaldırmaktır” dedi.

Cizre Bölgesi Şehit Aileleri Meclisi yöneticilerinden Hesen Ebîd ise Kürt halkının tarihinin faşistlere karşı direnişle dolu olduğunu ve hiçbir zaman teslim olmadığını belirterek, “Tarih hakları için mücadele eden Kürt halkının şahididir” diye konuştu.

DIRBÊSIYÊ

Dirbêsiyê’de alanlara çıkan binlerce kişi Türk işgali ile Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump arasındaki görüşmeyi protesto etti.

Yürüyüşte “Bu toprakların sahipleri biziz, işgalci Erdoğan yargılanmalıdır” ve “Şehitlerimizin ve katledilen çocuklarımızın hesabını soracağız” yazılı pankartlar dikkat çekti.

Yürüyüş, Suriye Devrimci Gençlik Merkezi önünde başladı ve Şehitler Meydanı’na kadar devam etti.

Meydanda yapılan mitingde konuşan MSD Yürütme Kurulu Üyesi Mesoc Mihemed, halkların işgalciliğe karşı direndiğinin altını çizdi. Erdoğan’ın ABD ziyaretini kınayan Mihemed, halklar üzerinden kirli pazarlıkları yapıldığı tepkisinde bulundu.

HESEKÊ

Hesekê’de de Şehit Aileleri Meclisi öncülüğünde bir yürüyüş gerçekleşti. Yürüyüş ardından düzenlenen mitingde konuşan Kongreya Star Üyesi Nalin Mihemed, “Erdoğan’ın saldırılarındaki gerekçe ‘güvenli bölge’ oluşturmaktı. Şimdi işgal ettiği yerler katliam, yıkım ve zulmün merkezi oldu” dedi.

Hesekê Kanton Meclisi Eşbaşkanı Abdulxenî Oso, işgalci Türk devletinin saldırılarının insanlık adına utanç verici olduğunu belirtti.

HALEP, AMÛDE VE QAMIŞLO'DA KİTLESEL TÖRENLER

Öte yandan Halep Şehit Aileleri Meclisi, 12 Ekim’de Girê Spi’de şehit düşen YPJ savaşçısı Newroz Sarqot (Sîlvana Intîqam) için kitlesel bir uğurlama töreni düzenledi.

Rûbar Qamişlo Mahallesi Qada Şehîdan’da gerçekleştirilen tören, saygı duruşuyla başladı. Ardından Şehit Aileleri Meclisi adına Eytan Reşo ve Kongreya Star Yönetimi Hediye Yusif konuştu.

Konuşmaların ardından şehidin kimlik belgesi okunarak ailesine teslim edildi.

Amûdê ilçesi Şehit Aileleri Meclisi, onlarca kişinin katılımıyla 28 Ekim Serêkaniye’de Onur Direnişi’nde şehit düşen Egîd Hesen (Nemir) için kitlesel bir uğurlama töreni düzenledi.

Amûde Askeri Meclisi, Kongreya Star ve sivil kurumlar adına yapılan konuşmalarda, Türk devletinin işgalci saldırılarına sert tepki gösterildi. Konuşmalarda, sessizliğini bozmayan uluslararası toplum da kınandı.

Qamişlo’da da binlerce kişi 9 ve 11 Kasım tarihleri arasında hayatını kaybeden iki QSD savaşçısı ve iki basın çalışanı için toplandı.

9 Kasım’da Serêkaniyê’de şehit düşen QSD savaşçısı Mihemed El Tirkî (Lewend Qamişlo), 11 Kasım’da Til Temir’de şehit düşen Mûeyd El Ezîz (Dilgeş Qamişlo) ile 11 Kasım’da Qamişlo’daki patlamada şehit düşen Qamişlo Batı Belediyesi Basın çalışanları Zozan Şêxo ve Medîna El-Hisên için Şehit Delil Saruxan Şehitliği’nde tören düzenlendi.

Törende ayrıca 28 Ekim’de Serêkaniyê’nin Zirgan ilçesinde şehit düşen QSD savaşçısı Şalan Şalan’ın (Ali Qamişlo) da kimlik bilgileri açıklandı.

Törende şehit aileleri adına konuşma yapan Ebîd Etê, “Bütün dünya iyi bilsin ki asla boyun eğmeyeceğiz” dedi.

PYD Genel Meclisi Üyesi Abdulkerîm Saruxan “Mücadelemize devam edeceğiz. Özgürlüğümüzü kazanana kadar, onur yaşamı inşa edene kadar mücadelemiz sürecek” ifadelerini kullandı.

Ekoloji ve Belediyeler Komitesi Eşbaşkanı Sema Begdaş Türk devletinin doğrudan saldırarak DAİŞ’i diriltmek istediğine dikkat çekti.

Konuşmaların ardından Şehit Aileleri Meclisi Üyesi Rivîn Şêxmûs, şehitlere ait şehadet belgelerini okudu ve ailelerine teslim etti.