Dirbesiyêli öğretmenler: Saldırılar eğitimin önünde engel

Rojava'ya yönelik işgal saldırılarından dolayı öğrencilerin mağdur olduğunu söyleyen Dirbesiyêli öğretmenler, işgalin eğitim önünde engel olduğunu belirtti.

Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye'ye yönelik başlattığı işgal saldırılarında yüz binlerce kişi göç etmek zorunda kaldı. İşgal saldırılarında en fazla zararı gören Rojavalı çocuklar eğitim haklarından da mahrum bırakıldılar. Cemile ilk okulu eğitimcilerinden biri olan İbtisam Şexmus Biro isimli öğretmen, Dirbesiyê'nin Türkiye sınırına yakın bir şehir olması nedeniyle öğrencilerde korku oluştuğunu belirterek, "Yaklaşık 15 gündür okullarımızda öğretmenler olarak yer almaktayız ve burada okullarımızın temizliğini yapıyoruz. Burada öğrencilerimizin eğitimlerine kaldığı yerden devam etmesini istiyoruz. Halkımıza sesleniyorum, burada her şey normal haline dönmüş durumda herkes yerlerine geri dönsün ve çocuklarını okula göndersinler" dedi.

Mesud Eli, Dirbesiyê’nin Cemile okulunda İngilizce öğretmeni olarak görev yapıyor. Erdoğan ve ona bağlı çete gruplarının Rojava üzerindeki işgal saldırıların ilk kez olmadığını söyleyen Eli devamla şunları belirtti: "Serikaniyê'ye saldırdıkları gün bizler de oraya yürüyüş için gitmiştik. Dirbesiyê’ye döndüğümüzde orada bir patlama olmuştu. Sonrasında da Dirbesiyê’ye yönelikte saldırılar başladı.

İlk birkaç gün saldırılar yoğundu. Sivil halkın evlerine yönelik top atışları yapmış ve halkta da bir korku oluşmuştu. Bugün o korku ve telaş artık kalmadı. QSD’nin çözüm arayışları temelinde kimi güçlerle görüşme yaptığını biliyoruz. Buradan herkese topraklarına dönme ve çocuklarını okula gönderme çağrısında bulunuyorum. Direnmek sadece cephede silah tutmak değildir, asıl direniş topraklarına sahip çıkmak ve çalışmalarına devam etmektir."

ÇOCUKLARIMIZ EN ÖN CEPHEDE ONURUMUZU SAVUNUYOR

Kobanê’den savaş dolayısıyla Dirbesiyê şehrine göç eden Rodi Fawaz Kerem, burada da yine Erdoğan ve ona bağlı çetelerin saldırılarına maruz kalmış. Rodi Fawaz Kerem, arkadaşlarına okullarına geri dönmeleri çağrısında bulundu.

"Öğretmenlere sesleniyorum, sesimi bütün dünyanın duymasını istiyorum" diyen Öğretmen Sumeyya Abdulqadir Xelil ise şunları belirtti: "Şehir bizim şehrimiz, çocuklar bizim çocuklarımız, okul bizim okulumuz. İyi ki okulumuza geldik, aileler çocuklarını okuldan alıkoymasın ve okula göndersin. Bizler Arap, Süryani ve Kürt halkları olarak bir arada yaşamakta ve birlik içinde kardeşçe bir yaşamı paylaşmaktayız.

Çocuklarımız en ön cephede topraklarını ve onurumuzu savunmaktalar. Eğitimciler olarak biz de kitap, defter ve kalemimizle işgalcilere buradayız, topraklarımızdayız çocuklarımızı eğitmeye devam edeceğiz. İşgalcilerden korkmuyoruz, herkes bilsin ki başarı biz halklarındır."