Dünya çapında Rojava ile dayanışma eylemleri

Rojava Kürdistan’ın Kobanê kentinin DAİŞ çetelerinden özgürleştirmenin dördüncü yıl dönümü nedeniyle en az 20 ülkede “Rojava Devrimi'ni koru” adıyla çeşitli etkinlik ve sivil itaatsizlik eylemi gerçekleşti.

Rojava Enternasyonalist Komünü “Rojava Devrimi'ni koru” adıyla 27 ve 28 Ocak’ta küresel çapta dayanışma eylem ve etkinliklerin düzenleneceğini açıklamıştı. 27 Ocak 2015 günü Kobanê’nin özgürleştirilmesiyle sonuçlanan direnişin dünyaya umut verdiğini belirten komün “Rojava Devrimi'nin yalnız olmadığını gösterelim” çağrısı yapmıştı.

Çağrının ardından iki gün boyunca en az 20 ülkede “Rojava devrimini koru-#RiseUp4Rojava” adıyla çeşitli etkinlik ve sivil itaatsizlik eylemleri gerçekleştirildi. Çeşitli eylem biçimleriyle dünya çapındaki aktivistler, Türk rejimine silah satan, finanse eden ve savaştan beslenenleri hem deşifre etme hem de onların günlük yaşamını engellemeye çalıştı.

Sydney’den Moskova’ya, Helsinki’den New York’a, Münih’ten Londra’ya en az 55 kentte Türk devletiyle işbirliği yapan kuruluşlar protesto edildi, Rojava devrimine ilişkin seminer ve sinema gösterimleri gerçekleşti. Bazı etkinliklere dünya çapında tanınan isimlerin de katılması dikkat çekti.

Aktivistlerin dikkat çeken etkinlik ve eylemlerinden bazıları şunlar:

- ABD’nin New York kentindeki gösteriye tanınmış feminist gazeteci Gloria Steinem de katılarak Rojava ile dayanışmasını dile getirdi.

- İsviçre’nin Basel kentinde Türk devletine finans desteği veren Credit Suisse’nin merkezi önünde dev bir “Rojava Devrimi'ni koruyun” pankartı açıldı.

- Almanya’nın Münih kentinde Türk devletine silah ve askeri malzeme satan Krauss-Maffei Wegmann ile Daimler AG şirketlerinin önünde protesto gösterileri düzenlendi. Ayrıca Türk ordusu için tank üretme kararı alan Rheinmetall fabrikalarının önünde de gösteriler gerçekleşti.

- İsveç’in birçok kentinde Türk ordusuna askeri araç satan SAAB şirketinin fabrikaları önünde protesto gösterileri düzenlendi.

- İngiltere’nin başkenti Londra’da ise Türk devletiyle askeri, güvenlik ve savunma konularında işbirliği yapan BAE şirketinin önünde protestolar vardı.

- Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de ise hükümet binalarını Rojava ile ilgili afişler asıldı.

‘TÜRK DEVLETİNİN SUÇLARINDA BATILI ŞİRKETLERİN PAYI VAR’

İki gün boyunca yüzde yakın etkinlik ve sivil itaatsizlik eylemin gerçekleştirilirken, kampanyanın organizatörlerinden Ulrike Martin, Rojava ile dayanışma duygusunun artık küreselleştiğine ifade etti. Kampanyanın başarılı geçtiğini belirten Martin iki gün boyunca gerçekleştirdikleri eylemlerle batılı şirketlerin Türk devletiyle sürdürdükleri kirli işbirliğine dikkat çekmek istediklerini söyledi.

Batılı şirketlerin Türkiye, Suriye ve Irak’ta savaşı teşvik ettiklerine belirten Martin, özellikle Türk devletiyle artan askeri işbirliğine vurgu yaparak şu örneği verdi: “Türk ordusu panzerini Almanya’dan, askeri aracını İsveç’ten, helikopterini İtalya’dan alıyor. Tüm bu araç ve gereçleri satan şirketler Türk devletinin uluslararası hukukun ihlali anlamına gelen suçların işlenmesini sağlıyor.”

Rojava Enternasyonalist Komünü ise eylem ve etkinliklerin büyük bir başarı olduğunu belirterek dünya çapındaki akvistlerin Rojava devrimi etrafında birleşmesinin çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Komün adına açıklama yapan Sara Andre, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde ağırlaştırılmış olarak süren tecridin de protesto edilerek açlık grevlerle dayanışmanın gösterilmesi gerektiğini ifade etti. Öcalan’ın Rojava’da gerçekleşen devrimin mimarı olduğunu hatırlatan Andre “Rojava devrimini korumak aynı zamanda Öcalan üzerindeki tecridi de kırmak anlamına geliyor” diye konuştu.

Konuyla ilgili haber: