Dünyanın en eski rengi bulundu

Bilim insanları, dünya üzerindeki en eski rengin günümüzden 1,1 milyar öncesine ait olduğunu ve bu rengin parlak pembe olduğunu duyurdu.

Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden bilim insanlarının Japon ve Amerikan meslektaşlarıyla yaptğı çalışma sonucunda dünyanın en eski rengi Sahara Çölü’nde tespit edildi. Çölün derinliklerinde tespit edilen parlak pembe rengini taşıyan maddenin ise en az 1,1 milyar yaşında olduğu savunuldu.

Moritanya’da bulunan renk pigmentinin çölün derinliklerindeki bir kayalıkta bulunduğu belirtilirken, söz konusu pigmentin daha önce tespit edilenlerden en az 500 milyon yıl daha eski olduğuna dikkat çekiliyor.

Parlak pembe rengindeki tarihi pigmentin okyanuslarda fotosentetik organizmalarla oluşan klorofil moleküllerin fosillerinden meydana geldiği savunuluyor. Parlak pembe renginin bulunduğu kaya parçacıklarındaki incelemeler sonucunda, denizlerdeki eski eko sistemde oldukça yoğun olarak bulunan siyanobakterilerin günümüzden 650 milyon yıl önce kaybolduğu belirtiliiyor.

Siyanobakterilerin yok olması ardından okyanuslarda su yosunlarının oluşmaya başladığı ve bu sayede insanlar dahil olmak üzere büyük hayvan türlerinin ortaya çıkmasına imkan sağlayacak bir eko sistemin oluştuğu da savunuluyor.