DW: ABD çekilirse Suriye’yi kaosa sürükleyecek aktörlere bırakır

DW radyosunun dış politika ve uluslararası ilişkiler konularında uzman olan gazeteci-yazarlarından Kersten Knipp, ABD’nin Suriye’den askerlerini gerçekten çekmesinin ülkeyi ‘kaosa sürükleyecek aktörlere bırakmak’ anlamına geleceği uyarısını yaptı.

Deutsche Welle (DW)’ radyosunda yayınlanan yorumda, ABD Başkanı Donald Trump’ın geçen hafta bir konuşmasında dile getirdiği Amerikan askerlerinin Suriye’den çekilebileceği yönündeki açıklamasının ‘kötü bir fikir’ olduğu savunuldu.

SURİYE’Yİ KAOSA SÜRÜKLEYECEK AKTÖRLERE BIRAKMAK OLUR!

Trump’ın açıklamasını ‘spontane bir çıkış’ olarak niteleyen Knipp, aksi halde vahim sonuçların yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Amerikan askerlerinin çekilmesinin Suriye’yi ‘çok daha derin kaosa sürükleyecek aktörlere bırakmak’ anlamına geleceğini yazan Knipp, Trump’ın açıklamasının zamanlamasının tuhaflığına dikkat çekti.

BOLTON VE POMPEO’NUN GÖREVE GELDİĞİ BİR DÖNEMDE OLMASI DİKKAT ÇEKİYOR

Knipp’e göre, Trump’ın açıklamasının John R. Bolton'u ulusal güvenlik danışmanlığına, Mike Pompeo'yu ise dişişleri bakanlığına getirmesi ardından geldiğinin çelişki olduğunu vurguladı.

DW yazarı, şöyle yazdı: “Bu iki politikacı da ihtiyatlı dış politikalarla tanınan isimler değil. Tam aksine her ikisi de askeri güç kullanımına mal olsa da ulusal çıkarların sağlam bir şekilde savunulmasından yana. Bu iki ismin göreve getirilmesinin Amerikan askerlerinin ve askeri danışmanların Suriye'den çekilmesiyle nasıl bir bağlantısı var?”

ORTADOĞU İÇİN MALİYETİ YÜKSEK OLUR

Amerikan askerlerinin çekilmesinin şimdiye kadarki Suriye politikasının ABD'nin çıkarlarına olmadığının gösterileceği anlamına geldiğini kaydeden Knipp, bunun aynı zamanda ABD'nin bölgede jeostratejik açıdan geniş ölçüde anlamsızlaşmasına neden olan bir adım olacağı uyarısını yaptı. Knipp, bunun Ortadoğu için maliyetinin yüksek olacağını savundu.

RUSYA VE İRAN’IN ÇIKARINA OLUR

ABD yönetiminin İran’a yönelik sert söylemlerinin olduğu bir dönemdeki ‘Suriye’den çekilme’ açıklamasının gerçekleşmesi halinde Tahran’ın kazançlı çıkacağını yazan Knipp, Rusya’nın da üstünlük sağlamış olacağını belirtti. Knipp, ABD’nin çekilmesinin İsrail için de tehdit olarak görülen ‘Şii hilalinin’ gerçekleşmesi anlamına geleceğini yazdı.

BÖLGEYİ KARANLIĞA SÜRÜKLEYECEK

Kersten Knipp, yorumunda, Trump’ın ‘anlık’ bir açıklaması olarak nitelendirdiği geri çekilmenin olsa bile hemen gerçekleşmeyeceğine dikkat çektiği yorumunun sonunda şu uyarılarda bulundu: “ABD'nin çekilmesi, zafer sonrası coşkuya kapılan İran'ın bölgeyi başka bir savaşın eşiğine getirmesi sonucuna yol açabilir. Trump'ın duyurusunda yankılanan ve ABD'nin Suriye'de DAİŞ teröristleriyle başarılı bir mücadelenin dışında bir şeye ulaşamadığı yönündeki itiraf doğru. Ancak çekilmenin bölgeyi çok daha büyük bir karanlığa sürükleyeceği de ortada.”