Ebdulxenî Oso: İşgalciler başaramayacak

Türk işgalciliğinin geçmişte başaramadığı gibi bugün de başaramayacağını söyleyen Hesekê Kantonu Eşbaşkanı Oso, işgal nedeniyle göç etmek zorunda kalanlar için uluslararası desteğe ihtiyaçları olduğunu kaydetti.

Türk devleti ve çetelerinin saldırıları sonucu evlerini terk etmek zorunda kalan 300 bin sivilin çevre kentlerdeki okullarda barınmak zorunda kaldığını söyleyen Hesekê Kantonu Eşbaşkanı Ebdulxenî Oso, her koşulda işgale karşı direnip kazanacaklarını söyledi.

İşgalci Türk devleti ve çetelerinin Serêkaniyê ve Girê Spî’ye dönük saldırıları nedeniyle yüzbinlerce sivil göç etmek zorunda kaldı. Göç eden siviller çevre kentlerdeki okullarda ve dini mekanlarda yaşam mücadelesi veriyor. Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte göçmenlerin durumu gittikçe kötüye gidiyor.

Hesekê Kantonu Eşbaşkanı Ebdulxenî Oso, Türk devletinin, daha önce saldığı DAİŞ ve El Nusra gibi çeteleri başarılı olmayınca bizzat kendi ordusunu devreye soktuğunu belirterek, “Türk devleti bu tarz saldırı ve vahşetini sürdüremez. Bölge halkı eskisi gibi değil. Şu anda toplum birlik içerisinde hareket ediyor. Kürt, Arap ve Süryani gibi bölgedeki tüm halk bileşenleri birlik içerisinde yaşamlarını sürdürüyor. İradelerine karşı çıkacak her gücün karşısında olup direnecektir” dedi.

KİMSE YARDIMDA BULUNMADI

Türk devletinin işgal planlarının ilk aşamasının, Serêkaniyê ve Girê Spî’de 32 kilometre derinlikte işgal bölgesi oluşturmak olduğunu kaydeden Oso, işgal saldırılarını nedeniyle yüz binlerce kişinin göç etmek zorunda kaldığını söyledi. Serêkaniyê’den göç etmek zorunda kalanların, Hesekê ve çevre kentlerdeki okullara yerleştiğini belirten Oso, “Hesekê’de yaklaşık 63 okulda göçmenler kalıyor. Göç etmek zorunda kalanları sahipleniyoruz. Göçmenler için bölgede iki kamp oluşturduk. Kampa yaklaşık 3 bin çadır kurulacak. Özerk Yönetim göçmenlerin her türlü ihtiyacını karşılıyor. Özerk Yönetim dışında şimdiye kadar kimse göçmenlere yardımda bulunmadı” şeklinde konuştu.

NÜFUSU YAPISI DEĞİŞTİRİLİYOR

Kuzey-Doğu Suriye halkının işgali sonlandırmak için sürekli direniş içerisinde olacağını, bölge halkının tümünün birlik içinde işgale karşı durduğunu vurgulayan Oso, şöyle devam etti: “Suriye’den göç etmek zorunda kalan sivillerin geri döndürülmesi bahanesiyle bölgeye saldırıldığı söyleniliyor. Peki Serêkaniyê ve Girê Spî’de yaşayan halklar kimdi? Onlarda bu bölgenin halkıydı. Türk devletinin bölgeye yerleştirmek istediği kişiler bölgeyle alakası olmayan çetelerdir. Bölge halkını göçerterek demografik değişimi amaçlıyor. Bölge halkı bu durumu kabul etmiyor ve her zaman kendi topraklarında yaşayacaktır. Halk sonuna kadar direnecektir. Dışardan gelen bu çetelerin bölgede kalması mümkün değildir.”

TÜRK DEVLETİ BAŞARAMAYACAK

Türk devletinin Efrîn’de yaptığı gibi Serêkaniyê ve Girê Spî’de işgal duvarı öreceğine işaret eden Oso, şunları dile getirdi: “Bu halk bunu kabul etmeyecektir ve direnecektir. Bölge halkı göçertilmek, demografik değişim yapılmak isteniyor. Türk devleti tarihten bugüne bölgeyi işgal etmeyi amaçlıyor. Geçmişte başarılı olamadıkları gibi şimdi de başarılı olamayacaklar. Halk direnecek ve kazanacaktır.”

ULUSLARARASI DESTEK OLMALI

Göçmenlerin barınma, yiyecek ve giyecek ihtiyaçlarının karşılanması için uluslararası kurum ve kuruluşlara çağrıda bulunmaya devam ettiklerini kaydeden Hesekê Kantonu Eşbaşkanı Ebdulxenî Oso, “Göçmenler okullarda kaldığı için bölgede eğitim durmuş durumda. Uluslararası kamuoyu ve güçler, bölge halkının ihtiyaçlarının giderilmesi için çözümde bulunmalı” dedi.