Ebû Adil: Önceki saldırıların arkasında 'Fırat Kalkanı' vardı

ABD askerlerini ve sivilleri hedef alan saldırıya ilişkin Minbic Askeri Meclisi Komutanı Mihemed Ebû Adil, "Bundan önce Minbic'de yapılan saldırıların tümünün arkasında Türkiye'ye bağlı Fırat Kalkanı grupları çıktı" dedi. 

Minbic'de Sindis Sokağı'nda bulunan Qesir El-Umeraa isimli lokantada 16 Ocak günü, ABD askerlerini hedef alan saldırının yankıları devam ediyor. Saldırıda, iki ABD askeri, bir güvenlik görevlisi, bir tercüman, iki Minbic Askeri Meclisi savaşçısı ve 9 sivil yaşamını yitirdi. 

ABD'nin 'Suriye'den çekilme' kararı ve 'güvenli bölge' tartışmalarının yaşandığı bir dönemde, ilk kez ABD askerleri Suriye'de hedef alındı. Saldırının DAİŞ tarafından üstlenildiği iddia edilse de oklar daha önce Minbic'de benzer saldırıları düzenleyen Türk devleti destekli "Fırat Kalkanı" gruplarını gösteriyor.

Türk Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler'in ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ile Brüksel'deki NATO Karargahı'nda görüştüğü saatlerde gerçekleşen saldırıya ilişkin Minbic Askeri Meclisi Komutanı Mihemed Ebu Adil, ANF'ye konuştu. 

'SORUŞTURMA BAŞLATILDI'

Minbic'de daha önce de bazı saldırıların düzenlendiğini ancak ilk kez ABD askerlerinin hedef alındığını belirten Ebû Adil, "Önceki saldırılar, daha çok araçlara patlayıcı yerleştirme, yollara mayın döşeme ve askeri güçleri ile siviller hedef alınıyordu. Aynı zamanda bu koalisyon güçlerini hedef alan ilk saldırıydı" dedi.  

Saldırıda yaşamını yitirenlerin ailelerine baş sağlığı dileyen Adîl, yaşamını yitirenlerin çoğunluğunun sivil olduğunu belirtti. Adil, "Şehrimizin güvenliği ve istikrarını hedef alan bu saldırı hakkında soruşturma başlatıldı ve kentte güvenlik tedbirleri en üst düzeye çıkarıldı. Şimdiye kadar halkımızı koruduğumuz gibi bundan sonra da her türlü tedbiri alarak onların güvenliğini sağlamaya devam edeceğiz" diye konuştu.

'TÜM SALDIRILARIN ARKASINDA FIRAT KALKANI GRUPLARI ÇIKTI'

Adil, Minbic'de daha önce yapılan saldırıların tümünün arkasında, Türk devletine bağlı "Fırat Kalkanı" çetelerinin olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Bu saldırıyı DAİŞ üstlendi. Ama kentimizde daha önce yapılan saldırılardan bazılarını yine onlar üstlenmişti, gözaltına alınan kişilerin çoğu Fırat Kalkanı gruplarına bağlı olduklarını itiraf etmişlerdi. Birçok kişi gözaltına alındı. Bunlar uyuyan hücre olarak hareket eden kişiler. Bunlar zaten kamuoyuyla paylaşıldı. Bunların çoğu Fırat Kalkanı'na bağlı uyuyan hücrelerdi. Bundan önce Minbic'de yapılan saldırıların tümünün arkasında Türk MİT'ine bağlı Fırat Kalkanı grupları çıktı."

'MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK'

Kentteki saldırılara ilişkin başlattıkları soruşturmaların sonuçlarının belgelendiğini kaydeden Adil, kentte güvenlik önlemlerini arttırdıklarını ve bölgenin huzurunun bozulmasına izin vermeyeceklerini vurguladı. Adil, "Bu konudaki tahkikat sonuçlarımız belgelidir. Bundan sonra da bu gruplara ve DAİŞ'e karşı mücadelemiz devam edecektir. Minbic huzurun hakim olduğu bir kent. Ama bu huzuru bozmak için çabalayan Fırat Kalkanı gibi grupların karışıklık çıkarma çabaları da devam ediyor. Bunlarla mücadelemiz olağanüstü bir şekilde devam edecek" diye konuştu. 

DİKKAT ÇEKEN ZAMANLAMA

Suriye'de ilk kez ABD askerlerini hedef alan bu saldırının da Türk Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford'un Brüksel'deki 180. NATO Askeri Komite Genelkurmay Başkanları toplantısı sırasında gerçekleşmesi dikkat çekti.

Nitekim 27 Mart 2014 tarihinde yayımlanan bir ses kaydında dönemin Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dönemin Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın olduğu gizli toplantıda Suriye'ye müdahale gerekçesi yaratmak için provokasyon tezgahladıkları ortaya çıkmıştı.

Toplantıda Suriye'ye saldırı gerekçesi için Fidan'a ait olduğu belirtilen ses, “Şimdi bakın komutanım, şimdi biz gerekçeyse gerekçeyi, ben öbür tarafa 4 tane adam gönderirim, 8 tane boş alana füze de attırırım. Problem değil o. Gerekçe üretilir" diyordu. Güler ise de bu görüşe katıldığını dile getiriyordu. 

SON SALDIRILARIN ARKASINDAN MİT ÇIKIYOR

Diğer yandan Türk devletinin Minbic'in kuzeyindeki Cerablus'a girdiği Ağustos 2016’dan bu yana, belirli aralıklarla kentte Minbic'de sivilleri ve kentin öz savunma güçlerini hedef alan saldırıların tamamı Türk devleti ve ona bağlı çeteler tarafından düzenleniyor. Bir süredir Kuzey ve Doğu Suriye'de Türk MİT'i ve DAİŞ'in ortak örgütlenmesi olan "Kıyam" isimli bir yapı tarafından sabotaj ve suikastlar düzenleniyor.

"Uyuyan hücre" belirli zamanlarda harekete geçirilen söz konusu yapının birçok üyesi daha önce Minbic, Kobanê, Reqa, Girê Spî ve farklı bölgelerde tutuklanmış ve suçlarını itiraf etmişlerdi. Bölge halkları arasında çatışma zemini yaratmak için kullanılan bu yapının deşifre olmasından sonra Türk devleti, "Çukur" isimli yeni bir yapıyı devreye koymuş ve bu yapının da tutuklanan kimi üyeleri Türk devleti ile aralarındaki ilişkilere ilişkin itiraflarda bulunmuşlardı.